Rusia va forma o divizie de submarine înarmate cu „armele apocalipsei“

04 Apr. 2023, 07:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2023, 07:47 // Actual //  bani.md

Rusia intenționează să formeze o divizie de submarine cu destinații speciale care vor transporta torpile nucleare Poseidon, supranumite „armele apocalipsei“, scrie presa rusă, citând o sursă apropiată ministerului rus al apărării.

Rușii vor să formeze o divizie de submarine cu destinații speciale care vor transporta supertorpila Poseidon cu un focos nuclear ca parte a Flotei Ruse din Pacific până la sfârșitul anului 2024.

În ianuarie, Rusia a anunțat că a produs prima serie de torpile Poseidon. Aceasta este o „torpilă autonomă intercontinentală cu propulsie nucleară”, care are propria sa sursă de energie nucleară, a cărei dezvoltare a fost anunțată pentru prima dată de Vladimir Putin în 2018, care a prezis la acea vreme că va fi un tip fundamental nou de armă nucleară.

„Supernavele Poseidon” sunt concepute ca arme de represalii, adică concepute pentru a răspunde la un atac nuclear asupra Rusiei.
„Acest principiu este reflectat în tehnologia de construcție a torpilei: Poseidon, de fapt, având propulsie nucleară, nu numai că este capabilă să lovească la o distanță foarte mare, dar poate, de asemenea, să rămână „în așteptare” pentru a fi activată pentru o perioadă de timp nedeterminată”.

Torpila este destinată să depășească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar de exemplu cele ale SUA, indică CNN.
Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le de nelocuit pentru mult timp.

„Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ducând la noi cerințe și la noi contra-arme”, a scris expertul american în submarine H. I. Sutton pe site-ul.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au declarat că torpilele ar putea lansa focoase de mai multe megatone, provocând valuri radioactive care ar face ca porțiuni din coasta țintă să devină nelocuibile timp de decenii.
Submarin fără echipaj uman și, de facto, torpilă, Poseidon are o lungime de 24 de metri și este înarmat cu un focos nuclear de 10 megatone.

Transportată de un submarin-mamă, torpila are o rază maximă de acțiune de 11.500 de kilometri și este considerată una dintre cele mai silențioase și mai letale drone din flota nucleară, în special datorită vitezei și adâncimii la care operează.

Pare puțin probabil ca Poseidon să poată fi folosit ca armă împotriva unei ținte în mișcare, chiar și a unui portavion, având în vedere că se vorbește despre ea ca fiind „multifuncțională”, dar puternic ancorat în conceptul de „a doua lovitură”, susțin specialiștii.

La sfârșitul lunii martie, Rusia a anunțat că în peninsulă, unde se află baza submarinelor nucleare balistice a Flotei Ruse din Pacific, va fi finalizată construcția infrastructurii de coastă pentru submarinele care vor transporta torpile Poseidon.

„Decizia de a forma o divizie de submarine nucleare cu scop special în Kamceatka a fost luată”, a spus sursa agenției ruse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău