Rusia va forma o divizie de submarine înarmate cu „armele apocalipsei“

04 Apr. 2023, 07:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2023, 07:47 // Actual //  bani.md

Rusia intenționează să formeze o divizie de submarine cu destinații speciale care vor transporta torpile nucleare Poseidon, supranumite „armele apocalipsei“, scrie presa rusă, citând o sursă apropiată ministerului rus al apărării.

Rușii vor să formeze o divizie de submarine cu destinații speciale care vor transporta supertorpila Poseidon cu un focos nuclear ca parte a Flotei Ruse din Pacific până la sfârșitul anului 2024.

În ianuarie, Rusia a anunțat că a produs prima serie de torpile Poseidon. Aceasta este o „torpilă autonomă intercontinentală cu propulsie nucleară”, care are propria sa sursă de energie nucleară, a cărei dezvoltare a fost anunțată pentru prima dată de Vladimir Putin în 2018, care a prezis la acea vreme că va fi un tip fundamental nou de armă nucleară.

„Supernavele Poseidon” sunt concepute ca arme de represalii, adică concepute pentru a răspunde la un atac nuclear asupra Rusiei.
„Acest principiu este reflectat în tehnologia de construcție a torpilei: Poseidon, de fapt, având propulsie nucleară, nu numai că este capabilă să lovească la o distanță foarte mare, dar poate, de asemenea, să rămână „în așteptare” pentru a fi activată pentru o perioadă de timp nedeterminată”.

Torpila este destinată să depășească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar de exemplu cele ale SUA, indică CNN.
Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le de nelocuit pentru mult timp.

„Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ducând la noi cerințe și la noi contra-arme”, a scris expertul american în submarine H. I. Sutton pe site-ul.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au declarat că torpilele ar putea lansa focoase de mai multe megatone, provocând valuri radioactive care ar face ca porțiuni din coasta țintă să devină nelocuibile timp de decenii.
Submarin fără echipaj uman și, de facto, torpilă, Poseidon are o lungime de 24 de metri și este înarmat cu un focos nuclear de 10 megatone.

Transportată de un submarin-mamă, torpila are o rază maximă de acțiune de 11.500 de kilometri și este considerată una dintre cele mai silențioase și mai letale drone din flota nucleară, în special datorită vitezei și adâncimii la care operează.

Pare puțin probabil ca Poseidon să poată fi folosit ca armă împotriva unei ținte în mișcare, chiar și a unui portavion, având în vedere că se vorbește despre ea ca fiind „multifuncțională”, dar puternic ancorat în conceptul de „a doua lovitură”, susțin specialiștii.

La sfârșitul lunii martie, Rusia a anunțat că în peninsulă, unde se află baza submarinelor nucleare balistice a Flotei Ruse din Pacific, va fi finalizată construcția infrastructurii de coastă pentru submarinele care vor transporta torpile Poseidon.

„Decizia de a forma o divizie de submarine nucleare cu scop special în Kamceatka a fost luată”, a spus sursa agenției ruse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ