Rușii au vândut la licitație apartamentul de lux deținut de Volodimir Zelenski în Crimeea. Suma cu care s-a vândut

30 Oct. 2023, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2023, 15:50 // Actual //  bani.md

Apartamentul de lux deținut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa Olena în Crimeea a fost vândut de autoritățile ruse la o licitație publică, relatează Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

La licitația care a avut luni s-au prezentat doar două persoane, potrivit agenției RIA Novosti, care a difuzat în premieră informația. Câștigătoare a fost o femeie numită Olga Lipovețkaia, care a oferit 44,3 de milioane de ruble (aproximativ 473.000 de dolari) pentru proprietatea aflată în complexul rezidențial „Emperor” din localitatea Livadia, potrivit sursei citate.

Autoritățile de ocupație ruse au obținut astfel cu 20 de milioane de ruble mai mult decât prețul de la care a pornit licitația.

Vladimir Konstantinov, președintele legislativului local din Crimeea, nerecunoscut de comunitatea internațională, anunțase pe 16 septembrie că apartamentul familiei Zelenski din peninsulă va fi scos la vânzare, alături de alte proprietăți deținute de ucraineni.

„Acestea sunt spații rezidențiale, inclusiv apartamentul cuplului Zelenski, unități de tratament balnear, facilități comerciale și comerciale”, afirmase oficialul rus la momentul respectiv.

Apartamentul familiei Zelenski din Crimeea a devenit „proprietatea republici” ruse

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea anunțaseră în februarie că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți în Crimeea, inclusiv unele aparținând unor politicieni și personalități ucrainene de rang înalt.

Îns apartamentul de lux din Crimeea al familiei Zelenski a fost naționalizat abia în luna mai, deși autoritățile ruse își anunțaseră intenția în acest sens încă de la sfârșitul anului trecut.

Anunțul din decembrie 2022 a venit după ce cu două luni înainte Consiliul de Stat din Crimeea, o altă autoritate a ocupanților ruși, a modificat legislaţia locală pentru a permite ca proprietăţile ţărilor şi cetăţenilor străini să fie recunoscute ca fiind proprietatea „republicii”.

Modificările se aplică bunurilor mobile şi imobile care au fost deţinute până la 24 februarie 2022.

Proprietatea deținută de Zelenski în Crimeea a stârnit controverse la Kiev după ce acesta a devenit președinte în 2019, presa ucraineană descoperind în prima declarație de avere depusă de acesta că soția sa, Olena Zelenska, a cumpărat apartamentul plătind mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă a acestuia.

În total, ea a plătit magnatului Oleksandr Buriak 63.893 de dolari pentru apartamentul de tip penthouse, echivalentul a 1.263 de dolari pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea de piaţă a proprietății la acel moment era între 3.000 şi 4.000 de dolari/mp.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău