Rușii bogați fug în Dubai pentru a evita sancțiunile: Se mută pentru a-și asigura averile

05 Mai 2022, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Mai 2022, 15:49 // Actual //  MD Bani

Dubai a devenit un refugiu pentru rușii bogați care fug de impactul sancțiunilor occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Astfel, miliardarii și antreprenorii ruși aleg Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru a-și proteja averile. Potrivit BBC, achizițiile de proprietăți din Dubai de către ruși au crescut cu 67% în primele trei luni ale anului 2022.

Emiratele Arabe Unite nu au impus sancțiuni Rusiei și nici nu au criticat invazia acesteia în Ucraina. De asemenea, oferă vize rușilor nesancționați, în timp ce multe țări occidentale le-au restricționat.

Se estimează că sute de mii de oameni au părăsit Rusia în ultimele două luni – deși cifrele exacte nu sunt disponibile.

Un economist rus a spus că până la 200.000 de ruși au plecat în primele 10 zile de la începutul războiului. Virtuzone, care ajută companiile să își înființeze operațiuni în Dubai, a înregistrat o creștere uriașă a clienților ruși.

„Primim de cinci ori mai multe întrebări de la ruși de la începutul războiului”, a declarat directorul executiv George Hojeige. „Sunt îngrijorați de o criză economică care urmează. De aceea se mută aici pentru a-și asigura averea”, a adăugat el.

Odată cu fluxul sporit de cetățeni ruși, cererea de vile și apartamente de lux în tot orașul a crescut. Agenții imobiliari raportează o creștere a prețurilor proprietăților, deoarece rușii care sosesc în Dubai caută să cumpere case.

Agenția imobiliară Betterhomes din Dubai a constatat că achizițiile de proprietăți de către ruși au crescut cu două treimi în primele trei luni ale anului 2022.

Și o altă agenție imobiliară, Modern Living, a declarat pentru BBC că a angajat mulți agenți vorbitori de limbă rusă pentru a răspunde cererii în creștere. Directorul executiv Thiago Caldas a declarat că primesc numeroase apeluri de la cetățeni ruși care doresc să se mute imediat în Dubai.

„Rușii care coboară nu cumpără doar pentru investiții, ei privesc Dubaiul ca pe o a doua casă”, a spus el.

„Exodul creierelor”

Multe companii multinaționale și start-up-uri rusești își mută, de asemenea, angajații în Emiratele Arabe Unite.

Fuad Fatullev este co-fondatorul WeWay – o companie de tehnologie blockchain care avea birouri în Rusia și Ucraina. După izbucnirea războiului, el și partenerii săi au mutat sute de angajați în Dubai.

El adaugă că au ales să-și mute angajații în Emiratele Arabe Unite, deoarece oferă un mediu economic și politic sigur pentru a opera o afacere.

El a spus că întreprinderile rusești se mută, deoarece le este incredibil de dificil să opereze din cauza sancțiunilor. Provocarea a fost și mai acută pentru companiile care au de-a face cu clienți și mărci internaționale, deoarece majoritatea firmelor occidentale au rupt legăturile cu întreprinderile din Rusia, a spus el.

Firme globale precum Goldman Sachs, JP Morgan și Google, care și-au închis birourile în Rusia, își mută și unii dintre angajați în Dubai.

„Cu siguranță are loc un exod al creierelor. Mulți oameni pleacă pentru că există o mulțime de restricții în afaceri în acest moment”, spune Fatulley.

Statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au respins apelurile guvernelor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei.

Abu Dhabi a fost una dintre cele trei țări, împreună cu China și India, care s-au abținut la un vot al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din februarie pentru a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, sa abținut la votul Adunării Generale din 7 aprilie pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Creșterea investițiilor rusești vine la doar câteva luni după ce Emiratele Arabe Unite au fost plasate pe o „listă gri” de către Financial Action Task Force (FAFT), un organ de supraveghere a criminalității financiare la nivel mondial.

Înseamnă că țara se confruntă cu o monitorizare sporită a eforturilor sale de a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului. Guvernul Emiratelor Arabe Unite a susținut că a luat măsuri semnificative pentru a reglementa investițiile primite și a declarat că rămâne angajat să lucreze îndeaproape cu FAFT în domeniile de îmbunătățire.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2025, 15:07 // Actual //  bani.md

Vizitele reprezentanților Orange Moldova și La Strada din cadrul campaniei naționale de promovare a Semnăturii Mobile pentru absolvenții de licee și colegii continuă. Absolvenții instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic beneficiază gratuit de Semnătura Mobilă, iar în paralel sunt organizate sesiuni despre relațiile sigure în mediul online. Recent, echipele Orange și La Strada au ajuns la Colegiul Național de Comerț al ASEM din Chișinău, dar și la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei.

Andreea Donțu, consultant principal, serviciul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, MEC:

Din vara anului 2024, Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma eAdmitere.gov.md care presupune depunerea dosarelor online la universitățile din Republica Moldova. Evenimentul la care ne aflăm astăzi este de o mare amploare și importanță, luând în considerare faptul că, pentru autentificare în sistem, toți utilizatorii vor avea nevoie de semnătură electronică sau mobilă.

 

„De la începutul lunii februarie și până astăzi am reușit să vizităm împreună cu colegii mei și cu colegii de la La Strada în jur de 250 de locații, licee și colegii, în care am avut ocazia să interacționăm cu circa 10.000 de elevi și studenți. Și din această interacțiune mare, iată că ne-a reușit să adunăm peste 25% din copiii care ne-au văzut, ne-au auzit și au activat semnătura mobilă. Continuăm să vizităm școlile până la sfârșitul lunii mai, dar în continuare așteptăm elevii, studenții, părinții, profesorii, toată lumea care își dorește acces la semnătura mobilă să ne viziteze în cel mai apropiat magazin Orange. Este un serviciu gratuit”, a precizat Victoria Bodrug, Manager Regional Retail, Orange Moldova.

Vizitele sunt parte dintr-un program extins, prin care mii de tineri sunt informați și echipați cu instrumente digitale utile.

„Ne dorim să avem niște tineri bine informați despre riscurile care sunt asociate distribuirii imaginilor cu conținut intim pe internet și ne dorim să-i avem echipați cu toate instrumentele necesare de a fi niște tineri digitali siguri și cu abilități care să-i ajute să construiască un viitor mai sigur și mai protejat”, a spus Ludmila Bodiu, coordonatoare a activității educaționale, Centrul Internațional La Strada.

Elevii apreciază atât utilitatea semnăturii mobile, cât și a lecțiilor despre siguranță:

Vladimir Roponica, CNC al ASEM: „Semnătura mobilă o voi utiliza pentru a folosi documentele online, că să nu le port cu mine… E mai convenabil cu permisul de conducere, alte documente, buletinul și tot așa mai departe.

Daniela Ursu, CNC al ASEM: „Poate fi aplicată în unele servicii care chiar țin de necesitatea noastră și… la voucher cultural, eAdmitere și da, eu o să aplic la voucherul cultural. Astăzi o să-mi facă semnătură mobilă. A fost o conferință destul de utilă, pentru că tinerii ar trebui să fie informați ca să nu greșească și să nu cadă în plasa unor manipulări, unor șantaje și cumva discriminări în urma consecințelor pe care poate să le aducă ignorarea unei relații sigure online.

Andrei Babei, Orhei: „Lecția de astăzi m-a învățat că siguranța online este un lucru foarte important, care trebuie să-l știm fiecare. Semnătură electronică nu am, dar este cu siguranță în plan să o fac, deoarece are multe posibilități și face viața puțin mai ușoară… pentru a ne admite la facultate și, desigur, în viața zi cu zi.

Mihaela Radu, Orhei: „Eu cred că astfel de ateliere sunt foarte utile pentru că ne ajută să înțelegem ce trebuie să facem, ce comportament trebuie să avem în spațiul online, pentru că de foarte multe ori tinerii sunt foarte ușor de manipulat. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți la aceste aspecte, ca să le putem evita.

Profesorii confirmă: aceste activități sunt esențiale pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, care trebuie să fie gata să ghideze tinerii în lumea digitală.

„Siguranța online este un subiect destul de actual, întrucât elevii fiind la o vârstă când întâlnesc diferite dificultăți, diferite situații noi, este bine ca profesorul să fie pregătit întotdeauna cu un sfat, cu o idee, să fie alături de el, să-l poată ghida, sprijini, ajuta”, a menționat Nelea Fărâmă, profesoară, IPLT „Onisifor Ghibu”.

Dincolo de semnătura mobilă și sesiunile despre siguranță online, proiectul face parte dintr-un efort mai amplu al Fundației Orange Moldova de a construi un viitor digital pentru întreaga societate.

„Cu siguranță, doar prin educație, viitorul poate fi frumos, sigur și digitalizat. (04.02 – 04.46) Fundația Orange de mai mult de 15 ani ajută… deci fiecare al cincilea locuitor al Republicii Moldova beneficiază de digitalizare, cultură, educație și… medicină, adică cumva astea sunt ramurile cele mai importante pe care fundația pune accent și cu siguranță cele mai multe proiecte, mai mult de 115 proiecte implementate de Fundația Orange Moldova sunt axate pe digitalizare, inclusiv și acest proiect de semnatură mobilă în școli”, a conchis Inna Constantinova, Coordonator RSC, Orange Moldova.

Peste 10.000 de elevi și studenți din întreaga țară au beneficiat deja de campania „Semnătura Mobilă Orange în școala ta”. Vizitele în școli continuă, cu scopul de a echipa tinerii nu doar cu un instrument digital, ci și cu puterea de a se proteja în lumea virtuală.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO