Rușii de la Cuciurgan joacă pe muchie de cuțit. „Aruncă pietre” în capul Moldovagaz că le-a limitat livrările de metan

20 Ian. 2022, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Ian. 2022, 14:10 // Actual //  bani.md

Administrația Centralei de la Cuciurgan susține într-o scrisoare că Moldovagaz le-a limitat livrările de gaz și că nu pot majora volumul curentului electric livrat malului drept al Nistrului.

Centrala de la Cuciurgan spune că a informat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de la Chișinău că Moldovagaz a refuzat să majoreze cantitatea de gaz solicitată de 81 mil. metri cubi pentru luna ianuarie 2022. Centrala își argumentează cererea mai mare pentru gaz pe fundalul volumului mai mare de curent electric cu 10-15% din partea dreaptă a Nistrului.

Totodată, Moldovagaz a refuzat să livreze volumul de gaze solicitat și din motivul consumului mai mare în luna decembrie a anului 2020.

În același timp, Moldovagaz a informat Cuciurganul prin intermediul Transgaz despre faptul că Ucraina ar putea sista livrările de gaz (în Transnistria n.a) din data 14-15 ianuarie, ceea ce duce la riscul livrărilor de curent către malul drept al Nistrului.

Am solicitat opinia Moldovagaz cu privire la scrisoarea Centralei de la Cuciurgan, dar până la publicarea materialului nu am obținut un răspuns.

Centrala de la Cuciurgan are instalată puterea de 2520 MW. Prima etapă a Moldavskaia GRES a fost pusă în funcțiune în 1964. Centrala electrică este formată din 12 unități electrice și funcționează pe trei tipuri de combustibil: cărbune, gaz și păcură. Centrala a ajuns în proprietatea companiei rusești Inter RAO EES în anul 2005, în urma unei scheme dubioase, cu firme offshore și fără acordul Guvernului de la Chișinău.

Republica Moldova este dependentă de o singură sursă de energie electrică. Este vorba de Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES a înregistrat în nouă luni ale anului 2021 un profit de 3  miliarde ruble rusești (34,5 mil. de euro) cu 11,5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, arată datele raportului Inter RAO.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ