Ruşii nu mai au nicio limită! Rachetă lansată la graniţa cu Moldova. Refugiaţii, aproape de a fi loviţi

27 Feb. 2022, 18:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2022, 18:26 // Actual //  bani.md

Refugiații din vama Palanca, aflata la granița sudică a Republicii Moldova cu Ucraina, au trăit din nou clipe de coșmar. Atunci când au crezut că s-au îndepărtat de bombardamente și de pericol, iată că au parte de o nouă situație care îi îngrozește. O rachetă rusească le-a trecut pe deasupra capetelor, zburând la joasă înălțime.

Oamenii prezenți în vamă susține că racheta a plecat dinspre Odesa spre Starokazacie.

Incidentul a fost confirmat și de către reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău. Oficialii susțin că astfel de rachete pot fi observate și auzite, însă acestea nu vizează direct teritorii din Republica Moldova.

Pentru a se asigura că situația este în permanență sub control, au fost făcute interpelări către omologii ucraineni pentru o reacție oficială. Totodată, autoritățile de la Chișinău susțin că zona este monitorizată.

Vladimir Putin a mai folosit rachete Iskander

Președintele Vladimir Putin are un arsenal considerabil de rachete de croazieră și balistice pe care le poate folosi pentru a ataca Ucraina. Acestea au început să fie lansate din momentul în care președintele rus a autorizat o „operațiune militară” în țara vecină.

Chiar dacă a precizat că cetățenii nu vor avea de suferit în acest război, ținta fiind punctele cheie, totuși vorbim despre pagube însemnate și multe persoane decedate, după ce rachetele ruse au lovit grădinițe, spitale pentru copii sau clădiri rezidențiale.

În prezent, Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe tipuri de rachetă de croazieră, inclusiv cu lansare de la sol.

Rusia a folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. O astfel de unitate a fost trimisă și în Siria în 2016, însă ea nu a mai fost folosită. De asemenea, Rusia a trimis cu regularitate sisteme Iskander în enclava Kaliningrad, de unde pot lovi forțe NATO din Polonia și statele baltice, dar și Finlanda sau Suedia, pe care le-a amenințat vineri cu „consecințe militare grave” dacă vor încerca să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Rachete Iskander au fost trimise și în Belarus, pentru „exercițiile militare” care au servit drept pretext pentru invadarea Ucrainei din nord.

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă, ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO