Rutele de microbuz și autobuz private din Chișinău nu vor ieși marți la linie

22 Feb. 2021, 18:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2021, 18:46 // Bani și Afaceri //  Realitatea.md

Persoanele care și-au planificat pentru marți, 23 februarie, o călătorie cu microbuzul sau autobuzul riscă să nu ajungă la destinație. Operatorii din transport nu au renunțat la protestul anunțat pentru această zi. Contactat de IPN, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că marți, 23 februarie,  nu vor ieși la linie peste 90% din autobuzele și microbuzele din țară, inclusiv două treimi din transportul privat din municipiul Chișinău.

Aceste unități de transport nu vor circula deloc pe parcursul zilei de marți, iar miercuri, vor reveni la programul obișnuit. Dacă transportatorii nu vor ajunge la o înțelegere cu autoritățile, vor urma noi acțiuni de protest.

Transportatorii au anunțat protestul de marți după ce, pe 15 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

Oleg Alexa a precizat că operatorii ar fi renunțat la protest dacă autoritățile ar fi renunțat la această restricție. Dar, prin decizia din 20 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică doar a suspendat aplicarea restricției, până pe 28 februarie. „Ei doar au suspendat-o și au spus, cumva șmecherește, că vor monitoriza situația săptămâna aceasta. Și dacă depistează încălcarea măsurilor de protecție în contextul pandemiei, vor fi reintroduse restricțiile”, a menționat Oleg Alexa.

Potrivit președintelui Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, în cazul în care este depistată o încălcare a normelor impuse, e cazul să fie sancționat contravențional cel care nu respectă cerințele. Nu o ramură întreagă.

Dacă până la 28 februarie operatorii de transport vor demonstra că respectă măsurile epidemiologice în trafic, CNESP spune că va aproba decizia de a reveni la regimul anterior de activitate a transportatorilor (limitarea numărului de persoane în transportul feroviar și rutier în trafic raional și interraional – proporțional numărului de scaune disponibile în mijlocul de transport, iar pentru transportul rutier în trafic local și municipal – în limita a 60% din capacitatea de îmbarcare), iar dacă nu, se va reveni la restricțiile anunțate.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău