Zernoff renunță la preluarea unei companii din Ucraina și se va judeca cu o instituție de stat

23 Feb. 2021, 11:08
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Petru Cosoi
23 Feb. 2021, 11:08 // Oameni şi Idei //  Petru Cosoi

Compania Zernoff din Republica Moldova a suspendat afacerea cu privire la achiziționarea unei distilerii în Ucraina și a intentat proces îmnpotriva unei instituții din statul vecin.

La final de 2020, compania Zernoff a devenit câștigătorul unei licitații pentru achiziția întreprinderii de stat Ukrspirt din Marilivka, regiunea Ternopil. În timpul licitației, prețul întreprinderii a crescut de la 55 până la 140 de milioane de hrivne (de la 1,9 până la 5 milioane de euro), scrie Biz Liga.

Problema constă în faptul că firma din Republica Moldova s-a pomenit cu o diferență semnificativă între cantitatea reală de proprietate declarată și numărul acestora declarat în timpul licitației electronice. Inspecția lotului achiziționat a constatat absența cazanelor, ventilatoarelor, contoarelor de umiditate, a altor echipamente, precum și neconcordanță cu descrierea unor obiecte imobiliare.

Astfel, Zernoff a intentat un proces împotriva Fondului Proprietății de Stat (FPS) din Ucraina.

Curtea Economică din Kiev a satisfăcut cererea companiei Zernoff și a permis să nu fie achitată plata pentru întreprinderea cumpărată.

„Obiectul de privatizare vândut reclamantului nu corespunde de fapt cu lista de bunuri descrisă în acord și cu avizul de informații publicat anterior în sistemul electronic de tranzacționare”, se arată în decizia instanței.

Conform deciziei, Zernoff suspendă plata restului sumei de 137 de milioane UAH pentru distileria achiziționată și are dreptul de a rezilia contractul de vânzare- cumpărare dacă nu este găsită o altă soluție în acest caz.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău