În trimestrul II al anului 2024, rezidenții Republicii Moldova au primit remiteri personale în valoare totală de 479,64 milioane USD, o scădere de 5,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această sumă reprezintă 11,4% din PIB-ul țării, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM).
Scăderea a fost determinată în principal de diminuarea transferurilor personale, care au scăzut cu 39,52 milioane USD. Atât intrările, cât și ieșirile de remiteri personale au provenit, în mare parte, din și către Uniunea Europeană (UE). Remiterile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) s-au redus semnificativ, cu 23,6%, deținând o pondere de 11,3% din total. Cele din UE au scăzut cu 3,5%, dar au continuat să dețină ponderea majoritară de 57,6%. În același timp, remiterile din alte țări au scăzut cu 1,2%, având o pondere de 31,1%.
În schimb, remiterile plătite nerezidenților au crescut cu 14,6%, alimentate de o creștere a transferurilor personale cu 12,31 milioane USD, a remunerării salariaților cu 1,98 milioane USD și a transferurilor de capital între gospodării cu 1,85 milioane USD. Creșterile au fost înregistrate în principal în relația cu UE și alte țări, unde ieșirile către UE au crescut cu 19,9%, reprezentând 55,5% din total, iar cele către alte țări au urcat cu 25,4%, deținând 24,9% din total. Totuși, ieșirile către CSI au scăzut cu 7,3%, deținând o pondere de 19,6%.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.
În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.