Să-i mulțumim lui Putin! Sturza: România garantează SECURITATEA Moldovei. Dosarul a coborât de la Cotroceni în popor

14 Feb. 2022, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Feb. 2022, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare pe Facebook, fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza recunoaște că ședința comună de guverne România – Republica Moldova, dar și a comisiilor juridice a senatului și a parlamentului de la Chișinău a lăsat o impresie „artistică” bună. „Deși conținutul în mare a fost o reiterare a deciziilor luate anterior la nivel de președinți, e util să avem și astfel de evenimente – cu puțin fast, mult PR și voie bună. Și podul de la Iași-Ungheni, și fondul de o sută de milioane de euro, și recunoașterea unei părți din diplome, burse – toate acestea merită să fi privite cu recunoștință”.

Ca observator atent al relațiilor dintre cele două țări de la origini, pot să constat că astăzi declarațiile nu au doar formă, dar și conținut. Iar „dosarul” Moldovei a coborât de la Cotroceni în popor – parlament, guvern, primării. Un lucru m-a mirat un pic, foarte puțini au sesizat o declarație capitală a prim-ministrului Ciucă. Declarație pe care eu o aștept de mult timp. România garantează SECURITATEA Republicii Moldova, inclusiv cea energetică.  Cunoscându-l puțin pe generalul Ciucă din interacțiunile în cadrul Institutului ASPEN pe teme de securitate, pot să vă spun că este un om rațional, echilibrat și nu face declarații de dragul declarațiilor. Orice cuvânt spus în spațiul public e bine gândit și verificat”, a punctat omul de afaceri.

În opinia lui Sturza, în condițiile și provocările actuale de securitate din regiune, Ucraina, Transnistria, moldovenii pot să fie puțin mai liniștiți – România a deschis umbrela securității. Acum, lucrurile depind în mare măsură de moldoveni, cât de serioși vor fi ei în implementarea deciziilor și politicilor discutate și agreate cu România și Uniunea Europeană.

Dar…Trebuie să fim mult mai ambițioși! Politic și strategic a venit timpul să acceptăm existența a două state românești cu un trecut comun istoric și cultural, state care pot să se reîntâlnească la un moment dat. E nevoie de un plan ambițios de armonizare a celor doua state – legislație, economie, infrastructură, sistem financiar, logistică, sisteme energetice, știință, cultură. Ar fi un proces firesc de ajustare în final la standardele UE și extinderea spațiului comun cu o piață și forță de muncă de circa 3 milioane de oameni. Nu e de neglijat! România + Republica Moldova intră în zece economii europene. Un eventual plan de ajustare trebuie finanțat. Iarăși trebuie să fim ambițioși. Există resurse interne, dar și ajutoare externe ale Moldovei. România ar putea să vină cu o alocare anuală raportată la PIB de 1,5-2%. Adică, 400-500 de milioane de euro”, a explicat fostul premier.

Sturza spune că ajutorul de care ar avea Republica Moldova pare mult, dar este perfect fezabil pentru România, care doar de la UE în următorii 5 ani va primi 50 de miliarde de euro.

Ar fi bine să-i mulțumim lui Putin. Prin politica sa agresivă nu mai lasă nici o șansă de manevră pentru țări ca Republica Moldova. E timpul să fim ambițioși și să acceptăm umbrela deschisă de România”, a conchis omul de afaceri.

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău