„Sacrificarea” întreprinderilor de stat! Guvernul pregătește vânzarea perlelor care aduc pierderi financiare

24 Dec. 2024, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Dec. 2024, 14:07 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a anunțat o strategie prin care intenționează să reducă numărul întreprinderilor de stat neprofitabile, aflate în subordinea autorităților centrale. Conform unui memorandum semnat cu Fondul Monetar Internațional (FMI), planul prevede un cadru pentru monitorizarea activității financiare a acestor companii și implementarea unor măsuri pentru a atenua riscurile bugetare.

Strategia vizează întreprinderile de stat care nu au o importanță strategică sau care înregistrează pierderi financiare semnificative. Guvernul intenționează să aplice un criteriu de performanță structural, stabilind o țintă clară pentru noiembrie 2024. În paralel, autoritățile vor lucra la un plan de reducere a numărului acestora, concentrându-se pe restructurarea și privatizarea celor care nu își îndeplinesc obiectivele economice.

Totodată, statul își propune să promoveze o strategie de privatizare care va include atât întreprinderi mici, cât și mari. În acest sens, autoritățile vor stabili criterii economice de referință pentru a identifica momentul oportun pentru demararea procesului de deetatizare.

Implementarea acestei strategii va implica și o serie de reforme instituționale care vor urmări eficientizarea întreprinderilor de stat și reducerea poverii financiare asupra bugetului de stat. De asemenea, guvernul va continua să colaboreze cu FMI pentru a dezvolta un cadru de atenuare a riscurilor bugetare asociate acestora.

Guvernul se angajează să finalizeze implementarea acestor măsuri până în mai 2025, oferind astfel o perspectivă clară asupra viitorului întreprinderilor de stat din Moldova.

În prezent sunt 167 de întreprinderi cu capital de stat, cu un capital social de 5,5 miliarde de lei. Agenția Proprietății Publice administrează 79 de întreprinderi, 42 sunt în insolvabilitate, 40 – inactive și 14 în procedură de lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO