Salata olivie, simbolul inflației din Rusia: Prețurile a crescut cu 70% în 2024

18 Nov. 2024, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

În timp ce Rosstat estimează inflația din Rusia la câteva procente, iar Banca Centrală preconizează o încetinire a acesteia până la 5% în anul următor, prețurile alimentelor de bază continuă să crească cu două cifre.

Costul setului de ingrediente necesar pentru pregătirea salatei Olivier de Anul Nou a crescut cu aproape 70% în primele 11 luni ale anului 2024, potrivit unui calcul realizat de „Parliamentary Newspaper”, pe baza datelor furnizate de Rosstat.

Pentru a prepara 800 de grame de salată Olivier pentru o familie de patru persoane, în noiembrie 2024 va fi nevoie de cel puțin 348 de ruble, comparativ cu 204,83 ruble în ianuarie (+69,7%). Dacă salata este făcută cu salam „doctor’s”, costul va crește la 414 ruble, iar cea mai ieftină variantă va fi salata cu carne de pui, conform estimărilor publicației.

„Indexul Olivier” include 150 de grame de salam, 150 de grame de cartofi, 70 de grame de morcovi, 80 de grame de castraveți (fresci sau murați), 120 de grame de mazăre, două ouă și 80 de grame de maioneză.

Statisticile oficiale estimează inflația alimentară mult mai scăzută. Potrivit Rosstat, la 5 noiembrie aceasta era de doar 9,3% față de anul trecut și 6,4% față de începutul anului.

Cu toate acestea, aceste cifre au fost criticate de experții Institutului de Economie al Perioadei de Tranziție din Stockholm, care au sugerat că datele oficiale sunt mincinoase și propagandistice. Aceștia subliniază că metodele alternative de măsurare a inflației arată o creștere mult mai mare a prețurilor. De exemplu, holdingul „Romir”, care măsoară creșterea prețurilor pe baza achizițiilor reale, confirmate de chitanțe, estimează că inflația produselor de consum de bază (FMCG) a fost de 87% de la începutul războiului, cu 33,4% în primul an, 23,2% în al doilea an și încă 13,7% în primele 9 luni din 2024.

În același timp, Rosstat raportează o inflație de doar 27,1% (11,9% în 2022, 7,4% în 2023 și 5,8% în perioada ianuarie-septembrie 2024).

Pentru a combate creșterea inflației, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară de opt ori începând din vara anului 2023, ajungând la 21% pe an, cel mai mare nivel din 2003. În cadrul reuniunii din decembrie, se așteaptă o nouă majorare a ratei dobânzii, a avertizat banca centrală.

Băncile ruse se pregătesc pentru o posibilă creștere a dobânzii și în februarie 2025, ceea ce este reflectat în cotele swapurilor de dobândă de pe piața interbancară, conform analiștilor de la Alfa Bank.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO