Salutări din Estul sălbatic! Companii din Moldova, asociate cu temuta grupare de hackeri din Rusia

12 Mai 2022, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Mai 2022, 10:09 // Actual //  bani.md

Fost asociat cu un devalizator de bănci și fonduri de pensii, un rus a investit în România în proiecte rezidențiale și o cramă de vinuri, potrivit unei investigații publicată de ziare.com

Bănci și fonduri de pensii

Sergey Magidov a fost, în anii ’90, director în banca rusească Globex, deținută de oligarhul Anatoly Motylev. În urma crizei financiare de la începutul anilor 2000, banca a intrat în incapacitate de plată. De fapt, au existat suspiciuni că banca fusese devalizată de Motylev și angajații săi apropiați, dar frauda a fost mușamalizată.

Cu toate acestea, în 2009, statul a preluat banca prin fondul de investiții de stat VEB injectând în ea 80 de miliarde de ruble (în jur de 5 miliarde de dolari) în încercarea de a o salva. Câțiva ani mai târziu, Globex a fost închisă definitiv.

La sfîrșitul aceluiași an 2009, câțiva foști angajați de la Globex Bank (printre care și Sergey Magidov) au cumpărat, pentru fostul lor patron Motylev, RBC Bank. La scurt timp, noua achiziție a fost redenumită AMB, adică inițialele lui Anatoly Motylev și Bank.

Apoi, Motylev preia încă trei bănci: Tula Industrialist, M-Bank și Rossiyskiy Kredit Bank. Motylev figura ca acționar doar la ultima bancă, restul fiind deținute prin interpuși. În total patru bănci.

Între 2013 și 2014, Motylev continuă investițiile financiare și câștigă controlul, direct sau prin interpuși (inclusiv prin Magidov), asupra a șapte fonduri private de pensii rusești (cel mai mare fiind Sberfond RESO) construind o adevărată piramidă financiară. Șapte fonduri de pensii care dețineau economiile a peste un milion de ruși, în valoare de 60 de miliarde de ruble.

Fondurile de pensii au fost pentru Motylev nimic mai mult decât un mijloc de a-și finanța băncile cu banii oamenilor.

În 2015, statul rus retrage licențele băncilor după ce descoperă o serie de fraude și de deturnări de fonduri. În același an, statul retrage autorizațiile și pentru cele șapte fonduri de pensie care nici măcar nu fuseseră acceptate în fodul de garantare.

În cele din urmă, Motylev, stabilit între timp la Londra, a fost acuzat de delapidarea a 126 miliarde de ruble și pus pe lista urmăriților internațional.

Continuarea investigației poate fi citită aici.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

14 Oct. 2024, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Oct. 2024, 10:20 // Actual //  Ursu Victor

Economia germană se confruntă cu o recesiune uşoară. Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiştilor, creşterea economică nu va mai înregistra evoluţii semnificative pentru lunile rămase din 2024.

Analiştii care au participat la sondaj estimează că PIB-ul va scădea cu 0,1% în trimestrul al treilea, după o contracţie surprinzătoare de aceeaşi amploare în trimestrul al doilea. În urmă cu o lună, aceştia prognozau încă o stagnare între iulie şi septembrie.

Proiecţia lor pentru întregul an marchează, de asemenea, o revizuire în scădere faţă de expansiunea de 0,1% preconizată anterior. Dar este un pic mai optimistă decât guvernul, care săptămâna trecută şi-a redus previziunile la o contracţie de 0,2%.

Dificultăţile economice cu care se confruntă Germania sunt din nou în centrul atenţiei, iar reducerea activităţii unora dintre cele mai importante întreprinderi industriale ale sale sporeşte îngrijorarea.

Slăbiciunea se datorează în mare parte întreruperii livrărilor de energie din Rusia, problemelor din rândul producătorilor de automobile şi lipsei de angajaţi calificaţi.

Pentru 2025, analiştii se aşteaptă la o creştere de 0,8%, faţă de 1% anterior. Noile prognoze ale guvernului prevăd o creştere de 1,1%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău