Sancțiunile Occidentului își fac efectul! Rușii „se îneacă” în cărbune

06 Apr. 2022, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2022, 10:22 // Actual //  bani.md

După introducerea sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina, companiile rusești au început să întâmpine dificultăți la exportul de cărbune. Problema a fost discutată, pe 29 martie, la o ședință a Comisiei pentru Energie din cadrul Consiliului de Stat de la Moscova, ale căror protocoale sunt menționate de Kommersant, scrie lenta.ru.

Aprovizionarea cu cărbune nu mai este o prioritate în Est (include liniile ferate Baikal-Amur și Transsiberiana). Prioritate este acordată containerelor de tranzit cu bunuri de larg consum care au pierdut alte direcții.

Minerii s-au plâns că într-o astfel de situație, pe baza costului actual al combustibilului, pierd 600 de dolari din fiecare tonă de cărbune neexportată. În același timp, Rusia câștigă doar 30 de dolari venituri pentru aceeași masă la containerele de tranzit. Companiile au fost rugate să elibereze BAM și Trans-Siberian Railway pentru ele și să reorienteze alte fluxuri de trafic către Kazahstan până la ridicarea restricțiilor de sancțiuni.

O altă sursă din industria containerelor a subliniat că rata exportului de cărbune discreditează Rusia în raport cu China, deoarece încearcă să dezvolte tranzitul terestru și chiar alocă subvenții. Tranzitul de cărbune trece, inclusiv către țările CSI, iar încercarea de a-l limita va însemna o scădere bruscă a exporturilor rusești de servicii logistice și pierderea statutului de țară de tranzit de încredere.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Dec. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Gazprom nu își va respecta obligațiile contractuale și nu va furniza gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului de la 1 ianuarie 2025. Potrivit acesteia, indiferent de soarta negocierilor dintre Ucraina și Rusia, există un contract direct între Moldovagaz și Gazprom, iar până în prezent, compania rusă nu a oferit un răspuns clar privind respectarea acestuia.

„Am fost la curent cu plecarea delegației și consider că a fost necesară, având în vedere că aveam un contract cu Gazprom. Era important să verificăm dacă Gazprom va onora obligațiile contractuale. Din păcate, nu am primit un răspuns clar și presupunem că nu vom primi gaze naturale de la 1 ianuarie”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, președintele a criticat modul în care autoritățile au gestionat situația energetică, menționând că toți cei care au fost demiși din funcțiile lor au avut „partea lor de vină” în crearea crizei actuale. „Nimeni nu știe cum vor evolua prețurile, nici măcar pentru luna următoare. Toți au avut intenții bune, însă ceea ce s-a întâmplat este că au existat păreri contradictorii de expert, iar coordonarea a fost deficitară”, a declarat șeful statului.

În datat de 5 decembrie, premierul Dorin Recean l-a demis pe ministrul Energiei, Victor Parlicov, Sergiu Tofilat, membrul CO de la Moldovagaz și Victor Bînzari de la Energocom. Recean i-a acuzat că sunt responsabili de criza energetică în care s-a pomenit Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală