După începutul invaziei din Ucraina a lui Vladimir Putin, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Cu toate astea, aceste măsuri nu îl opresc pe Putin de a continua conflictul din țara vecină, dar ele pot stopa China din planul său de a invada Taiwanul, în viitor.
După pornirea războiului Rusiei, Trezoreria Statelor Unite a adoptat peste 2.500 de sancțiuni economice împotriva Moscovei. Acest acțiuni reprezintă și un avertisment dur din umbră pentru regimul lui Xi Jinping, care a văzut ce înseamnă scoaterea Rusiei de pe piețele energetice din Europa, precum și eliminarea Moscovei din sistemul internațional de plăți SWIFT, potrivit unei analize din Bloomberg.
Unele dintre aceste lovituri afectează grav economia Rusiei. Sancțiunile sunt, fără îndoială, greu de anulat odată implementate – SUA încă pedepsește Cuba la trei generații după revoluția lui Fidel Castro. Există mai mulți factori legați de sancțiuni.
În primul rând, sancțiunile nu provoacă încă fuga de dolar, pe plan internațional. Da, se pare că China și India sunt hotărâte să se asigure că America nu le va putea face niciodată ceea ce i-a făcut Rusiei – sancționând Banca centrală, izolând-o de la sistemele internaționale de plăți și întrerupându-i accesul la tehnologii sensibile.
Dar, așa cum scrie Carla Norrlof de la Universitatea din Toronto, rolul dolarului în finanțele internaționale este de fapt mai puternic decât a fost imediat după Războiul Rece.
În al doilea rând, sancțiunile pot avea succes prin descurajarea viitoarelor încălcări, precum și prin schimbarea comportamentului din prezent. Nu îl vor forța pe Putin să iasă din Ucraina prea curând.
Dar un motiv pentru care se aplică sancțiuni acțiunilor rele este acela de a pune o pauză guvernelor care se gândesc să imite acele acțiuni. Dacă sancțiunile SUA nu schimbă comportamentul lui Putin, dar îl fac pe Xi Jinping din China să se gândească de două ori la atacarea Taiwanului, aceasta este un câștig bun pentru Washington.
În al treilea rând, sancțiunile pot fi eficiente chiar și atunci când nu schimbă regimurile sau comportamentul. Oficialii americani nu cred că sancțiunile împotriva Rusiei îl vor aduce pe Putin la o epifanie morală; ei speră că acele sancțiuni îi vor degrada capacitatea de agresiune, distrugându-i economia și armata în timp. Dar aceste sancțiuni vor îngreuna ca China să domine lumea în domeniul inovării.
În al patrulea rând, și din acest motiv, importanța sancțiunilor pentru politica SUA crește, nu scade. Washingtonul și aliații săi sunt angajați într-o confruntare prelungită cu Rusia beligerantă. SUA duc o competiție atotcuprinzătoare cu China.
Contracararea acestor rivali va necesita limitarea dezvoltării lor economice și militare, ceea ce înseamnă să le refuzi bani, tehnologie și alte instrumente pe care le-ar putea folosi pentru a avansa.
Cu alte cuvinte: administrația președintelui Joe Biden este aproape de a anunța noi restricții asupra investițiilor americane în sectorul high-tech din China și coordonează aceste restricții cu aliații de luni de zile.