Sancțiunile Occidentului nu îl opresc pe Putin, dar lovitura îl stopează pe cel mai bun prieten al Rusiei

03 Aug. 2023, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Aug. 2023, 10:23 // Actual //  bani.md

După începutul invaziei din Ucraina a lui Vladimir Putin, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Cu toate astea, aceste măsuri nu îl opresc pe Putin de a continua conflictul din țara vecină, dar ele pot stopa China din planul său de a invada Taiwanul, în viitor.

După pornirea războiului Rusiei, Trezoreria Statelor Unite a adoptat peste 2.500 de sancțiuni economice împotriva Moscovei. Acest acțiuni reprezintă și un avertisment dur din umbră pentru regimul lui Xi Jinping, care a văzut ce înseamnă scoaterea Rusiei de pe piețele energetice din Europa, precum și eliminarea Moscovei din sistemul internațional de plăți SWIFT, potrivit unei analize din Bloomberg.

Unele dintre aceste lovituri afectează grav economia Rusiei. Sancțiunile sunt, fără îndoială, greu de anulat odată implementate – SUA încă pedepsește Cuba la trei generații după revoluția lui Fidel Castro. Există mai mulți factori legați de sancțiuni.

În primul rând, sancțiunile nu provoacă încă fuga de dolar, pe plan internațional. Da, se pare că China și India sunt hotărâte să se asigure că America nu le va putea face niciodată ceea ce i-a făcut Rusiei – sancționând Banca centrală, izolând-o de la sistemele internaționale de plăți și întrerupându-i accesul la tehnologii sensibile.

Dar, așa cum scrie Carla Norrlof de la Universitatea din Toronto, rolul dolarului în finanțele internaționale este de fapt mai puternic decât a fost imediat după Războiul Rece.

În al doilea rând, sancțiunile pot avea succes prin descurajarea viitoarelor încălcări, precum și prin schimbarea comportamentului din prezent. Nu îl vor forța pe Putin să iasă din Ucraina prea curând.

Dar un motiv pentru care se aplică sancțiuni acțiunilor rele este acela de a pune o pauză guvernelor care se gândesc să imite acele acțiuni. Dacă sancțiunile SUA nu schimbă comportamentul lui Putin, dar îl fac pe Xi Jinping din China să se gândească de două ori la atacarea Taiwanului, aceasta este un câștig bun pentru Washington.

În al treilea rând, sancțiunile pot fi eficiente chiar și atunci când nu schimbă regimurile sau comportamentul. Oficialii americani nu cred că sancțiunile împotriva Rusiei îl vor aduce pe Putin la o epifanie morală; ei speră că acele sancțiuni îi vor degrada capacitatea de agresiune, distrugându-i economia și armata în timp. Dar aceste sancțiuni vor îngreuna ca China să domine lumea în domeniul inovării.

În al patrulea rând, și din acest motiv, importanța sancțiunilor pentru politica SUA crește, nu scade. Washingtonul și aliații săi sunt angajați într-o confruntare prelungită cu Rusia beligerantă. SUA duc o competiție atotcuprinzătoare cu China.

Contracararea acestor rivali va necesita limitarea dezvoltării lor economice și militare, ceea ce înseamnă să le refuzi bani, tehnologie și alte instrumente pe care le-ar putea folosi pentru a avansa.

Cu alte cuvinte: administrația președintelui Joe Biden este aproape de a anunța noi restricții asupra investițiilor americane în sectorul high-tech din China și coordonează aceste restricții cu aliații de luni de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO