Sancțiunile Occidentului trimit Rusia în Evul Mediu. Sturza: „putiniștii” moldoveni foarte nervoși. S-au deconspirat

10 Mart. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mart. 2022, 11:40 // Actual //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține într-o postare pe Facebook că în a 15-a zi de război, Ucraina a rezistat eroic, lumea civilizată s-a mobilizat exemplar în ajutor, sancțiunile au trimis Rusia direct în Evul Mediu.

Nu sunt expert militar, dar aici lucrurile sunt clare – rușii au subestimat capacitatea militară și morală a eroilor ucraineni. E și firesc, ei își apără patria, casa, familia. Ei nu pot fi învinși! Ce vă pot spune, este sentimentul meu referitor la piețele internaționale. Sunt pozitive. Prețul la energie în mare s-a stabilizat și are tendința de scădere pe termen mediu. Se repetă scenariul anului 2014 – Rusia va fi pedepsită cu prețuri mici la petrol, 60-80 USD barilul. Cu o excepție semnificativă , astăzi petrolul rusesc se tranzacționează cu o reducere adițională de 20-30%. Chiar și așa, nu prea se găsesc cumpărători”, a explicat omul de afaceri.

Potrivit lui, lumea încet-încet se învață să trăiască fără gazul și petrolul rusesc. Poate un pic este mai greu pentru „prietenii externi”, precum Orban. În treacăt fie spus, MOL încerca disperat să facă față cererii crescânde determinate de prețul plafonat. Toți cei care tranzitează astăzi Ungaria își fac plinul din contul lui Orban. Livrările către stațiile lor din România s-au redus semnificativ, contaminând piața și speriind consumatorii. „Le mulțumim”.

Un fenomen și mai interesant e pe piața de capital, care a revenit pe creștere. Se pare că pierderile din Rusia care sunt estimate la vreo 134 miliarde de USD au fost „absorbite” fără mari probleme, economia rusească reprezentând doar 2% din cea globală. S-a revenit la rutină – discuții despre inflație. Și aici se va găsi soluția – reducerea prețurilor la energie, o regândire pe termen scurt a politicilor verzi. Să nu uităm că astăzi în Occident sunt înghețate doar rezerve valutare ale Rusiei de circa 340(!) miliarde USD. Cu alte active, inclusiv ale oligarhilor, suma se ridică la  1(!) trilion de USD. Arhisuficient pentru reparații de război, reconstrucția Ucrainei și compensarea activelor „naționalizate” de către ruși”, a explicat Sturza.

Totuși, potrivit omului de afaceri, nimic nu va fi liniar. Nimeni nu mai înțelege ce este în capul lui Putin. Dar oricât de cinic ar fi spus, capitalul și piața liberă nu se joacă. La bătaie sunt puse active de sute de trilioane!

În ceea ce privește Republica Moldova, fostul premieri afirmă că: „Moldova? Doar de bine! Lumea întreagă a văzut comportamentul exemplar al cetățenilor, dar și al autorităților. Lucru care este foarte apreciat și va fi recompensat pe măsură. Trebuie să fim uniți până la capăt. Îi văd pe „pusilinii” moldoveni foarte nervoși. Și nu doar din cauza agravărilor specifice primăverii la unii. Simt că s-au deconspirat și vine timpul să fie „evacuați”, a punctat omul de afaceri.

El spune că până la victorie mai e. Dar sunt convins, va fi obținută neapărat. Și oricât de banal ar suna astăzi, din război vom ieși mai puternici! Astăzi, traficul la toate punctele de frontieră a Republicii Moldova a revenit la normal. Normalul de dinainte de război. „Sună optimist? Sigur! Nimeni nu știe ce este in capul lui Putin…”

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău