Sancțiunile Occidentului trimit Rusia în Evul Mediu. Sturza: „putiniștii” moldoveni foarte nervoși. S-au deconspirat

10 Mart. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mart. 2022, 11:40 // Actual //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține într-o postare pe Facebook că în a 15-a zi de război, Ucraina a rezistat eroic, lumea civilizată s-a mobilizat exemplar în ajutor, sancțiunile au trimis Rusia direct în Evul Mediu.

Nu sunt expert militar, dar aici lucrurile sunt clare – rușii au subestimat capacitatea militară și morală a eroilor ucraineni. E și firesc, ei își apără patria, casa, familia. Ei nu pot fi învinși! Ce vă pot spune, este sentimentul meu referitor la piețele internaționale. Sunt pozitive. Prețul la energie în mare s-a stabilizat și are tendința de scădere pe termen mediu. Se repetă scenariul anului 2014 – Rusia va fi pedepsită cu prețuri mici la petrol, 60-80 USD barilul. Cu o excepție semnificativă , astăzi petrolul rusesc se tranzacționează cu o reducere adițională de 20-30%. Chiar și așa, nu prea se găsesc cumpărători”, a explicat omul de afaceri.

Potrivit lui, lumea încet-încet se învață să trăiască fără gazul și petrolul rusesc. Poate un pic este mai greu pentru „prietenii externi”, precum Orban. În treacăt fie spus, MOL încerca disperat să facă față cererii crescânde determinate de prețul plafonat. Toți cei care tranzitează astăzi Ungaria își fac plinul din contul lui Orban. Livrările către stațiile lor din România s-au redus semnificativ, contaminând piața și speriind consumatorii. „Le mulțumim”.

Un fenomen și mai interesant e pe piața de capital, care a revenit pe creștere. Se pare că pierderile din Rusia care sunt estimate la vreo 134 miliarde de USD au fost „absorbite” fără mari probleme, economia rusească reprezentând doar 2% din cea globală. S-a revenit la rutină – discuții despre inflație. Și aici se va găsi soluția – reducerea prețurilor la energie, o regândire pe termen scurt a politicilor verzi. Să nu uităm că astăzi în Occident sunt înghețate doar rezerve valutare ale Rusiei de circa 340(!) miliarde USD. Cu alte active, inclusiv ale oligarhilor, suma se ridică la  1(!) trilion de USD. Arhisuficient pentru reparații de război, reconstrucția Ucrainei și compensarea activelor „naționalizate” de către ruși”, a explicat Sturza.

Totuși, potrivit omului de afaceri, nimic nu va fi liniar. Nimeni nu mai înțelege ce este în capul lui Putin. Dar oricât de cinic ar fi spus, capitalul și piața liberă nu se joacă. La bătaie sunt puse active de sute de trilioane!

În ceea ce privește Republica Moldova, fostul premieri afirmă că: „Moldova? Doar de bine! Lumea întreagă a văzut comportamentul exemplar al cetățenilor, dar și al autorităților. Lucru care este foarte apreciat și va fi recompensat pe măsură. Trebuie să fim uniți până la capăt. Îi văd pe „pusilinii” moldoveni foarte nervoși. Și nu doar din cauza agravărilor specifice primăverii la unii. Simt că s-au deconspirat și vine timpul să fie „evacuați”, a punctat omul de afaceri.

El spune că până la victorie mai e. Dar sunt convins, va fi obținută neapărat. Și oricât de banal ar suna astăzi, din război vom ieși mai puternici! Astăzi, traficul la toate punctele de frontieră a Republicii Moldova a revenit la normal. Normalul de dinainte de război. „Sună optimist? Sigur! Nimeni nu știe ce este in capul lui Putin…”

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO