Șantajul gazelor. Ce condiții pune Moscova Chișinăului pentru metanul mai ieftin

06 Oct. 2021, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Oct. 2021, 13:47 // Actual //  Lupu Eduard

”Pentru Gazprom este  mai rentabil să încheie un nou contract pe termen lung cu Republica Moldova, ocolind Ucraina, dar aici Chișinăul se poate confrunta cu o reacție puternică din partea Kievului, UE și SUA”, a declarat expertul energetic Igor Iușkov pentru ziarul VZGLYAD, comentând intenția Moldovei de a obține o reducere accentuată a prețului la gazul rusesc.

„Moldova trebuie să acționeze adecvat dacă dorește să ajungă la o înțelegere cu Gazprom asupra unui nou contract pe termen lung”, a declarat Igor Iușkov, expert la Universitatea Financiară din Guvernul Federației Ruse și Fondul Național pentru Securitate Energetică.

Potrivit lui, atunci când autoritățile moldovenești declară că vor să trăiască ca în Europa și să urmeze calea integrării europene, dar să critice Federația Rusă, atunci prețul gazului de 750 USD pentru mia de metri cubi ar trebui să le convină – acesta este prețul european.

Potrivit lui Iușkov, Gazprom ar putea propune anumite condiții pentru un contract convenabil Republicii Moldova. „În primul rând, la nivel de stat, Moscova vrea un dialog normal cu Chișinău pe problema transnistreană. În al doilea rând, putem vorbi despre schimbarea punctului de livrare și acceptare a gazelor pentru Moldova, a sugerat expertul. – Acum, gazul rusesc trece în tranzit prin Ucraina, apoi trece prin Transnistria în Moldova. În această situație, Moldova nu poate deconecta Transnistria de la conducta cu gaze, altfel va fi ea însăși fără gaz”.

”Pe de altă parte, ar fi mai bine ca Gazprom să încheie un nou contract de livrare ocolind Ucraina, astfel încât după 2024 să nu semneze un nou acord de tranzit cu Kievul. Urmând această logică, gazul va intra în Moldova prin sudul țării – din România. Dar aici apare întrebarea – cum să aprovizionăm cu gaz Transnistria? Adică, este necesar să se obțină garanțiile Chișinăului că nu va întrerupe furnizarea de gaze către Transnistria „, a spus expertul.

Totodată, ca urmare a modificării punctului de livrare a gazelor, Moldova poate strica relațiile cu Ucraina, așa cum a fost în cazul Ungariei. În plus, este posibil ca UE și SUA să facă presiuni asupra Moldovei. Mai mult, autoritățile moldovene însuși ridică problema datoriei Transnistriei către Gazprom, declarând că nu o vor rambursa. Aceasta este o cale neconstructivă, care ar putea obliga Gazprom să ceară restituirea datoriilor. Prin urmare, dacă vor să semneze un nou contract unic, atunci trebuie să negocieze cu Gazprom „, a rezumat Iușkov.

Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a spus că țara dorește să cumpere gaz rusesc la un preț de 220-280 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, și nu  de 790 de dolari, ca în luna octombrie.

Spinu a precizat: „contractul dintre Moldovagaz și Gazprom este destul de vechi, a fost prelungit tot timpul”. Partea moldovenească „a solicitat prelungirea contractului pentru încă un an conform vechii formule de calcul”, care este „benefică în condițiile în care costul gazelor pe piața mondială înregistrează noi recorduri de la o zi la alta”.

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău