Șantajul gazelor. Ce condiții pune Moscova Chișinăului pentru metanul mai ieftin

06 Oct. 2021, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Oct. 2021, 13:47 // Actual //  Lupu Eduard

”Pentru Gazprom este  mai rentabil să încheie un nou contract pe termen lung cu Republica Moldova, ocolind Ucraina, dar aici Chișinăul se poate confrunta cu o reacție puternică din partea Kievului, UE și SUA”, a declarat expertul energetic Igor Iușkov pentru ziarul VZGLYAD, comentând intenția Moldovei de a obține o reducere accentuată a prețului la gazul rusesc.

“Moldova trebuie să acționeze adecvat dacă dorește să ajungă la o înțelegere cu Gazprom asupra unui nou contract pe termen lung”, a declarat Igor Iușkov, expert la Universitatea Financiară din Guvernul Federației Ruse și Fondul Național pentru Securitate Energetică.

Potrivit lui, atunci când autoritățile moldovenești declară că vor să trăiască ca în Europa și să urmeze calea integrării europene, dar să critice Federația Rusă, atunci prețul gazului de 750 USD pentru mia de metri cubi ar trebui să le convină – acesta este prețul european.

Potrivit lui Iușkov, Gazprom ar putea propune anumite condiții pentru un contract convenabil Republicii Moldova. „În primul rând, la nivel de stat, Moscova vrea un dialog normal cu Chișinău pe problema transnistreană. În al doilea rând, putem vorbi despre schimbarea punctului de livrare și acceptare a gazelor pentru Moldova, a sugerat expertul. – Acum, gazul rusesc trece în tranzit prin Ucraina, apoi trece prin Transnistria în Moldova. În această situație, Moldova nu poate deconecta Transnistria de la conducta cu gaze, altfel va fi ea însăși fără gaz”.

”Pe de altă parte, ar fi mai bine ca Gazprom să încheie un nou contract de livrare ocolind Ucraina, astfel încât după 2024 să nu semneze un nou acord de tranzit cu Kievul. Urmând această logică, gazul va intra în Moldova prin sudul țării – din România. Dar aici apare întrebarea – cum să aprovizionăm cu gaz Transnistria? Adică, este necesar să se obțină garanțiile Chișinăului că nu va întrerupe furnizarea de gaze către Transnistria “, a spus expertul.

Totodată, ca urmare a modificării punctului de livrare a gazelor, Moldova poate strica relațiile cu Ucraina, așa cum a fost în cazul Ungariei. În plus, este posibil ca UE și SUA să facă presiuni asupra Moldovei. Mai mult, autoritățile moldovene însuși ridică problema datoriei Transnistriei către Gazprom, declarând că nu o vor rambursa. Aceasta este o cale neconstructivă, care ar putea obliga Gazprom să ceară restituirea datoriilor. Prin urmare, dacă vor să semneze un nou contract unic, atunci trebuie să negocieze cu Gazprom “, a rezumat Iușkov.

Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a spus că țara dorește să cumpere gaz rusesc la un preț de 220-280 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, și nu  de 790 de dolari, ca în luna octombrie.

Spinu a precizat: „contractul dintre Moldovagaz și Gazprom este destul de vechi, a fost prelungit tot timpul”. Partea moldovenească „a solicitat prelungirea contractului pentru încă un an conform vechii formule de calcul”, care este „benefică în condițiile în care costul gazelor pe piața mondială înregistrează noi recorduri de la o zi la alta”.

Realitatea Live

22 Ian. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Tensiunile de la granița de este a Ucrainei cresc de la o zi la alta, în condițiile în care dialogul diplomatic dintre Rusia și NATO a eșuat. Or, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu anunță că va merge, în perioada 24 – 25 ianuarie, la Bruxelles.

În cadrul vizitei voi discuta prioritățile de cooperare cu NATO, precum și chestiuni care vizează fortificarea dialogului politic cu Uniunea Europeană. În cadrul programului, mă voi întâlni cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă și alți reprezentanți ai instituțiilor europene”, anunță Popescu.

Popescu susține că va avea întrevederi cu David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe al Parlamentului European, europarlamentarii români Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, vicepreședintele grupului Renew Europe și Siegried Mureșan, președinte al comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, vicepreședintele grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) și alți europarlamentari – reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău