Șantajul gazelor! Ce rezerve are Republica Moldova și pentru cât ar ajunge

03 Nov. 2022, 11:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Nov. 2022, 11:30 // Actual //  bani.md

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent. De le începutul lunii octombrie Gazprom a redus livrările cu 30%, iar din noiembrie cu 40%, la 5,7 mil. metri cubi/zi. Autoritățile au luat în calcul câteva scenarii. Este vorba de suspendarea totală a livrărilor sau parțială.

Ieri, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara că Energocom a cumpărat, în premieră, gaz prin sistemul revers, iar volumele stocate se cifrează la 157 mil. metri cubi.

Un calcul elementar arată că respectiva cantitate ar ajunge pentru aproximativ 1,5 luni, în condițiile în care consumul anual se cifrează la 1,2 miliarde metri cubi. Or, ponderea cea mai mare e în lunile de iarnă, când se începe sezonul de încălzire. Cei mai mari consumatori sunt Termoelectrica și CET Nord.

Pentru a economisi consumul de gaz, autoritățile au trecut Termoelectrica pe păcură.

Pentru a face față crizei gazelor, autoritățile au contractat un credit de 300 mil euro de la BERD, bani destinați achiziției de metan. 100 mil. euro au fost cheltuiți deja.

Experții susțin că pentru a face față crizei gaziere, Republica Moldova are nevoie de rezerve de metan cel puțin pentru trei luni de iarnă.

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală