Sărăcie energetică! Noi instrumente de susținere pentru cei care nu-și pot plăti facturile

17 Aug. 2023, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Aug. 2023, 13:22 // Actual //  bani.md

Astăzi, deputații în a doua lectură un proiect de modificare a Legii privind Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice și a Legii cu privire la Ajutorul Social. Propunerea, votată de 54 de deputați, urmărește instituirea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” și „extremă”. Această măsură are scopul de a identifica gospodăriile cele mai vulnerabile din punct de vedere energetic și de a oferi compensații mai mari la plata facturilor pentru consumul de energie în timpul sezonului rece.

Proiectul mai propune integrarea a două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece – ajutorul pentru sezonul rece și compensațiile la facturile de energie – într-un mecanism unic de plată a compensațiilor pentru energie. Până acum, aproximativ 170 000 de familii au trebuit să completeze două cereri separate în două sisteme informaționale diferite pentru a beneficia de ambele plăți.

Pentru a asigura o mai bună echitate în sistem, proiectul propune extinderea listei de criterii luate în considerare pentru determinarea gradului de vulnerabilitate energetică. În prezent, programul nu distinge între adulți și copii, persoane cu dizabilități sau rezidenți din mediul urban sau rural.

Această modificare propune, de asemenea, o soluție pentru locuitorii zonelor rurale care nu sunt conectați la surse de energie pentru încălzire. În funcție de circumstanțele fiecărei gospodării, aceasta ar putea beneficia fie de compensație în factură, fie de o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică.

Pentru a obține o imagine mai precisă a veniturilor familiei, proiectul propune autorităților accesul la datele deținute de instituții financiare, cum ar fi bănci și birouri de credit, privind situația financiară a familiei. Aceasta ar contribui la combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate în economia Republicii Moldova.

Statisticile arată că în perioada rece 2022-2023, 80% din gospodăriile din Republica Moldova, adică peste 600 000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. Pentru anul 2023, suma de 893,1 milioane de lei a fost alocată pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece și plata compensațiilor la resursele energetice familiilor defavorizate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2025, 11:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Mai 2025, 11:34 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Într-o lume a miliardarilor tot mai dominați de antreprenori „self-made”, moștenitorii rămân o forță financiară de necontestat. Potrivit clasamentului Forbes 2025, dintre cei 3.028 de miliardari ai planetei, 990 au moștenit cel puțin o parte semnificativă din averea lor – o comunitate restrânsă, dar incredibil de bogată, cu o avere cumulată de 5,3 trilioane de dolari.

Cu toate că numărul lor a crescut cu 56 față de anul trecut, ponderea lor a scăzut ușor (33% față de 34%) în contextul în care tot mai mulți antreprenori se îmbogățesc prin forțe proprii.

Unii moștenitori au preluat companiile de familie și le-au dus mai departe cu succes; alții și-au creat propriile proiecte de business sau s-au retras într-un lux discret. Forbes a publicat topul celor mai bogați 20 de moștenitori miliardari ai lumii în 2025, iar podiumul este dominat de familia Walton – moștenitorii imperiului Walmart, cel mai mare retailer din lume.

Top 5 cei mai bogați moștenitori din lume – 2025:
Rob Walton & familia – 110 miliarde $ (Walmart, SUA)
Jim Walton & familia – 109 miliarde $ (Walmart, SUA)
Alice Walton – 101 miliarde $ (Walmart, SUA)
Mukesh Ambani – 92,5 miliarde $ (Reliance Industries, India)
Françoise Bettencourt Meyers – 81,6 miliarde $ (L’Oréal, Franța)

Lista continuă cu moștenitori celebri precum Julia Koch, Charles Koch, frații Mars, Dieter Schwarz (Lidl & Kaufland), Mark Mateschitz (Red Bull), și Giovanni Ferrero – toți deținători de imperii globale în retail, energie, industrie alimentară și transporturi.

Interesant este și faptul că în top apar și femei cu poziții cheie: de la Marilyn Simons, văduva fondatorului fondului speculativ Renaissance, până la Savitri Jindal, matriarha celui mai mare conglomerat industrial din India.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE