Șase persoane publice din Moldova vor deveni chelneri cu scopul de a colecta fonduri pentru o cauză nobilă

08 Iul. 2021, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Iul. 2021, 10:18 // Actual //  MD Bani

Olga Țăpordei, Diana Ballerini, Marco Ballerini, Sergiu Beznițchi, Cristina Arama și Alex Iordache vor deveni chelneri pentru câteva ore, cu scopul de a colecta fonduri pentru activități recreative dedicate copiilor din familii social-vulnerabile.

Vineri, 9 iulie, The Moldova Project (TMP) împreună cu ASAP Digital Team vrea să resusciteze copilăria a sute de copii din familii social-vulnerabile din medii rurale, oferindu-le o zi de vară bogată în activități socio-educative și de divertisment. În acest sens, va avea loc o cină caritabilă de colectare de fonduri la Restaurantul Aproape din Chișinău.

Pentru această misiune specială, TMP și ASAP apelează la bunătatea și generozitatea oamenilor buni din Chișinău, inclusiv la cea a unor personalităților publice locale, care se vor alătura evenimentului în calitate de chelneri.

Este vorba despre:
Olga Țăpordei;
Diana Ballerini;
Marco Ballerini;
Sergiu Beznițchi;
Cristina Aramă;
Alex Iordache.

Persoanele doritoare să contribuie la această cauză nobilă și să fie servite de un chelner complet nepregătit dar dornic să câștige aprecierea invitaților, sunt așteptate în data de 9 iulie, orele 18.00 la Restaurantul Aproape (or. Chișinău, str. Nicolae Dimo 1), ca să savureze cina într-o atmosferă poate un pic haotică dar oricum încântătoare, să lase un tips pe măsura satisfacției, și să fie mândri de rolul pe care îl vor avea în copilăria altcuiva. Evenimentul va include, de asemenea, o licitație, și alte surprize frumoase.

Mai multă informație despre AO The Moldova Project găsiți AICI sau AICI.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău