Statul a intrat în noul an cu 1 miliard 400 milioane de lei datorii pentru agricultori

13 Mart. 2023, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Mart. 2023, 15:00 // Actual //  MD Bani

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a intrat în noul an cu 1 miliard 400 milioane de lei datorii față de fermieri. Din această sumă, 140 de milioane au fost debursate și făcute plățile, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la Radio Chișinău. El a răspuns, în cadrul emisiunii „Nimic confidențial”, la întrebările asociațiilor de fermieri privind subvenționarea agricultorilor și reeșalonarea datoriilor acestora.

Agricultorii din Republica Moldova s-au pomenit într-o situație mai grea ca oricând, ca urmare a crizelor majore, susține directorul executiv al Federației Fermierilor, Vasile Mârzenco, în cadrul emisiunii „Nimic Confidențial” de la Radio Chișinău. El susține că statul mai are datorii față de unii agricultori, care încă nu și-au primit subvențiile  pentru 2022.

 „Acum, în plină primăvară, când mulți agricultori au ieșit în câmp, alții nu au ieșit, pentru că nu pot, din lipsă de mijloace financiare pentru semințe, îngrășăminte, motorină…de ce până în prezent subvențiile la care au dreptul agricultorii, pentru 2022, încă nu au fost achitate?…când vor fi achitate, dacă vor fi?, susține Vasile Mârzenco.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul emisiunii că statul a intrat în noul an cu 1 miliard 400 milioane de lei datorii pentru agricultori. Din această sumă, 140 de milioane au fost debursate și făcute plățile. Oficialul explicat că dosarele sunt depuse târziu, într-un număr mare:

 „Nu poate să nu rămână datorii, pentru că ultimele dosare au fost luate pe data de 15. Agricultorii depun marea majoritate a dosarelor în octombrie-noiembrie. Atunci când finalizează toate procesele. Grosul dosarelor sunt depuse în ultimele 2-3 luni ale anului. Noi vorbim despre 75 de oameni care trebuie să investigheze 16 mii de dosare. Pe lângă aceasta, trebuie să te deplasezi în teritoriu, să numeri vacile, trebuie să vezi teritoriul…  ”, a declarat Vladimir Bolea.

O altă dificultate cu care se confruntă fermierii sunt datoriile acestora la bănci. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, l-a întrebat pe ministru dacă poate organiza o întrevedere între agricultori, Banca Națională și băncile comerciale privind reeșalonarea datoriilor. Vladimir Bolea a precizat că o asemenea întrevedere a avut loc anul trecut.

 „I-am chemat pe ăștia care au probleme. În fața lor stăteau reprezentanții băncilor. Au discutat. Din păcate, agricultorii nu aveau ce le spune lor. Da, vii cu dosarul, discuți, reeșalonăm…dar nu putem să îți iertăm datoriile… vorbim despre consecințele secetei din 2022, nu vorbim despre datoriile date istorice și incapacitatea ta de a-ți administra o afacere…”, a precizat Vladimir Bolea.

De asemenea, ministrul Agriculturii a spus că a discutat cu reprezentanții băncilor care au precizat că nu a existat nici un caz în care agricultorilor li s-a refuzat reeșalonarea creditelor.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău