Scandal la înălțime! Nepoții prințului Albert, favorizați cu un contract gras pentru Monacair

20 Iul. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul din Monaco este implicat într-o anchetă penală discretă, care durează de cinci ani, privind posibila acordare preferențială a unui contract public către compania de elicoptere Monacair, deținută de Andrea și Pierre Casiraghi, nepoții prințului Albert II. Informațiile au fost dezvăluite de agenția Bloomberg, care citează surse judiciare și documente din anchetă.

Potrivit anchetatorilor, o funcționară de rang înalt ar fi deschis un canal informal de comunicare cu reprezentanții Monacair și le-ar fi transmis instrucțiuni clare privind criteriile necesare pentru câștigarea contractului, care viza ruta aeriană dintre Monaco și Aeroportul Internațional din Nisa.

Fosta funcționară Catherine Mariani, acum pensionată, a declarat în fața poliției că „rezultatul era predeterminat”. În mărturia sa, ea a spus că „oferta Monacair era preferată” și că „probabil acest lucru se datora faptului că Pierre și Andrea Casiraghi erau membri ai familiei princiare”.

Autoritățile din principat se pregătesc acum să îi audieze oficial pe cei doi Casiraghi, o măsură cu implicații politice sensibile care pune presiune directă pe prințul Albert. Acesta, alături de nepoții săi, neagă orice abatere legală sau influență exercitată în procesul de atribuire a contractului.

Ruta Nisa–Monaco este una extrem de profitabilă și strategică pentru accesul rapid în principat, iar licitația pentru drepturile de operare a fost una strict reglementată. În ciuda acestui fapt, ancheta a scos la iveală suspiciuni serioase privind lipsa de imparțialitate și posibila utilizare a influenței de familie.

În timp ce publicul monegasc și presa internațională urmăresc cu atenție evoluția cazului, palatul princiar tace. Este pentru prima dată în ultimii ani când familia conducătoare a Monaco se confruntă cu o anchetă penală care implică direct interese financiare personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 10:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a publicat lista oficială cu 22 de bănci rusești sancționate în cadrul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, adoptat oficial vineri. Printre instituțiile vizate se numără T-Bank – una dintre cele mai importante bănci sistemice din Rusia, aflată deja sub sancțiunile SUA din 2023 –, dar și Yandex Bank, Ozon Bank și banca de stat Dom.RF, aflată în top 10 după active.

De asemenea, pe listă au fost incluse și Surgutneftegazbank, Zenit, Loko-bank, Severgazbank, Tatsotsbank, Finam Bank (care a subliniat că brokerul omonim nu este vizat) și alte instituții financiare. Orice tranzacții financiare cu aceste bănci devin ilegale pe teritoriul UE.

Într-o premieră, UE a impus sancțiuni și împotriva a două bănci chineze – Heilongjiang Suifenhe Rural Commercial Bank și Heihe Rural Commercial Bank –, acuzate că furnizează servicii în domeniul criptoactivelor care „subminează semnificativ” regimul de sancțiuni.

Pe lângă acestea, Bruxelles-ul a introdus pe lista neagră 18 persoane fizice și 41 de companii din Rusia, dar și din Emiratele Arabe Unite, Singapore, Mauritius, China, India și Azerbaidjan. Printre persoanele sancționate se numără Karen Șahnazarov, directorul general al „Mosfilm”, Ilșat Șaghiahmetov, fost director al Fondului pentru Dezvoltarea Teritoriilor, Olga Burova, adjunct al ministrului culturii din Crimeea anexată, Tatiana Litvinenko, acționară a gigantului PhosAgro, și mai mulți cetățeni chinezi, indieni și iranieni. Aceștia vor avea interdicție de intrare în UE, iar activele lor în Europa vor fi înghețate.

În paralel, UE a sancționat și companii din industria de apărare, printre care NPP Rubin, NIIPP, Uzina de Mașini-Unelte din Ulyanovsk și altele. Sancțiuni au fost impuse și asupra a 105 petroliere „fantomă”, care nu mai au acces în porturile UE, iar firmele europene nu le mai pot furniza servicii.

Totodată, noul pachet de sancțiuni vizează limitarea exporturilor din China de tehnologii utilizate în producția de drone, rafinăria indiană de 400.000 barili/zi controlată de Rosneft, interzicerea tranzacțiilor cu Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF) și subsidiarele sale, condus de Kirill Dmitriev, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin.

UE are de asemenea în plan scăderea plafonului de preț pentru petrolul rusesc la circa 47,6 dolari/baril și blocarea utilizării conductelor Nord Stream.

Potrivit șefei diplomației europene Kaja Kallas, noul pachet este „unul dintre cele mai puternice” de la începutul războiului și vizează reducerea capacității financiare a Kremlinului de a susține agresiunea asupra Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA