Eugen Turuta, doctor habilitat în științe tehnice a acuzat, într-o conferință de presă, AGEPI-ul că a promovat o lege cu multe carențe, care deși a fost votată cu mai puțin de jumătate de an deja trebuie modificată. Ba mai mult, autorii nu-și pot încasa remunerarea din operele care le-au fost preluate.
„În legea veche din 2010 era reflectat cuantumul remunerației se va plăti de către importatorii echipamentelor care pot fi utilizate pentru reproducere. Iar cuantumul remunerației va fi de cel puțin 3% din suma încasată din vânzarea echipamentelor și era încasată de către Organizațiile de gestiune colectivă, membrii căreia primeau această remunerare compensatorie”, a punctat Turuta.
Potrivit lui, în noua lege plata compensatorie a fost redusă la 0,3% „Eugen Rusu, directorul AGEPI declara înainte de aprobarea legii că încasările autorilor vor crește cu 3 mil. de lei. Este o aberație, în condițiile în care a fost redus cuantumul remunerației organizațiilor de gestiune colectivă”, a prcizat Turuta.
„Cel mai interesant este că la data de 15 decembrie 2022, nomenclatorul referitor la echipamente a fost votat în Parlament și în lege se spune că anexa la legea din 2014 se abrogă și se înlocuiește o anexă nouă. Dar în legea nou se regăsește nomenclatorul din legea veche unde apar utilaje vechi precum mp3 playere, care nu se mai importă, respectiv remunerația nu mai poate fi încasată. 90% din remunerație până a intra în vigoare noua lege o reprezentau telefoanele mobile care au codul vamal 8517 12000. În nou nomenclator așa cod vamal nu există și a fost introdus un alt cod vamal – smartphone-urile au fost înlocuite cu telefoane inteligente”, a remarcat Turuta.
În legea cu privire la echipamente importate la punctul 2 Guvernul în termen de 6 luni va prezenta Parlamentului modificările cu privire la legea drepturilor de autor – o lege care a fost votată jumătate de an în urmă. „Cert este că Guvernul și Parlamentul au fost induși în eroare de către AGEPI cu noua lege”, a punctat Turuta.