Scandalul Magnitsky. Arestări în Spania, sub acuzația de spălare de bani din Rusia

14 Dec. 2022, 16:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2022, 16:56 // Actual //  bani.md

Un suspect în scandalul de spălare de bani „Magnitsky” a fost arestat în Spania, potrivit unui anunț al Europol și al autorităților locale.

Este vorba despre o femeie, care a fost reținută în cadrul unei anchete asupra unei bande criminale suspectată că a spălat bani murdari în legătură cu cazul de corupție Magnitsky. Se bănuiește că această grupare a reușit să spele circa 219 de milioane de euro (233 de milioane de dolari) din Rusia, notează evz.ro.

Poliția spaniolă a declarat că suspectul este o femeie, dar numele acesteia nu a fost dezvăluit. Polițiștii au mai spus că că Spania încearcă acum să sechestreze trei proprietăți, două mașini de lux și 19 conturi bancare, în legătură cu suspecta arestată.

Reamintim că avocatul fondului rus de investiții Hermitage Capital Management, Serghei Magnitsky, cel care a expus spălarea de bani, a murit în închisoare, în 2009. El a acuzat o serie de oficiali că au furat 230 de milioane de dolari prin fraudă fiscală. Serghei Magnitsky a fost condamnat postum pentru evaziune fiscală.

La rândul spu, Europol a spus că suspecta a fost arestată în Insulele Canare și că până acum au fost confiscate un total de 75 de proprietăți din Spania, în valoare cumulată de 25 de milioane de euro, în cadrul anchetei asupra grupării.

Europol a adăugat că ancheta a identificat un grup de indivizi care erau toți ruși și aveau legături nesemnificative cu Spania.

„Banii murdari au fost fie trimiși în conturile bancare ale acestor cetățeni ruși, care se presupune că locuiau în Spania, pentru ca aceștia să cumpere proprietăți, fie erau dați către agenții imobiliare spaniole cu legături strânse cu comunitatea rusă, care cumpărau proprietăți imobiliare în numele presupușilor clienți”, au adăugat reprezentanții Europol.

Scandalul Magnitsky

Serghei Magnitsky era auditor la firma de avocatură Firestone Duncan, căreia Hermitage Capital Management îi era client. Fondul de investiții a fost percheziționat de autoritățile din Rusia, la fel și firma de avocatură, în 2007. El a descoperit că actele luate de poliția rusă în cursul perchezițiilor au fost date unor grupări de crimă organizată, care au preluat fondul de investiții și au cerut, fraudulos, returnări de taxe în valoare de 230 de milioane de dolari.

El a mai spus că singurul scop al acuzațiilor de evaziune fiscală contra Hermitage a fost acela de a fura documente în cursul prechezițiilor și a acuzat că din complot au făcut parte magistrați, polițiști, oficiali ai fiscului, bancheri și membri ai mafiei ruse. Iar acuzațiile lui Magnitsky s-au dovedit ulterior reale, noul proprietar al Hermitage Capital Management, Viktor Markelov, din Tatarstan, încasând uriașa sumă de bani de la stat.

Dar, în loc ca autoritățile să ancheteze preluarea frauduloasă a fondului de investiții, l-au anchetat și condamnat pe Magnitsky, care a fost încarcerat în noiembrie 2008. Un an mai târziu, cu doar opt zile înainte de termenul la care trebuia ori eliberat, ori trimis în judecată, Magnitsky a murit în condiții suspecte în închisoare.

În urma acestui scandal, în Statele Unite a fost emisă o lege crucială, The Global Magnitsky Act (2016), care permite autorităților americane să sancționeze oficiali guvernamentali din alte țări dacă se fac vinovați de încălcări ale drepturilor omului, prin înghețarea activelor și interdicția de a intra în SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău