Scandalul Magnitsky. Arestări în Spania, sub acuzația de spălare de bani din Rusia

14 Dec. 2022, 16:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2022, 16:56 // Actual //  Lupu Eduard

Un suspect în scandalul de spălare de bani „Magnitsky” a fost arestat în Spania, potrivit unui anunț al Europol și al autorităților locale.

Este vorba despre o femeie, care a fost reținută în cadrul unei anchete asupra unei bande criminale suspectată că a spălat bani murdari în legătură cu cazul de corupție Magnitsky. Se bănuiește că această grupare a reușit să spele circa 219 de milioane de euro (233 de milioane de dolari) din Rusia, notează evz.ro.

Poliția spaniolă a declarat că suspectul este o femeie, dar numele acesteia nu a fost dezvăluit. Polițiștii au mai spus că că Spania încearcă acum să sechestreze trei proprietăți, două mașini de lux și 19 conturi bancare, în legătură cu suspecta arestată.

Reamintim că avocatul fondului rus de investiții Hermitage Capital Management, Serghei Magnitsky, cel care a expus spălarea de bani, a murit în închisoare, în 2009. El a acuzat o serie de oficiali că au furat 230 de milioane de dolari prin fraudă fiscală. Serghei Magnitsky a fost condamnat postum pentru evaziune fiscală.

La rândul spu, Europol a spus că suspecta a fost arestată în Insulele Canare și că până acum au fost confiscate un total de 75 de proprietăți din Spania, în valoare cumulată de 25 de milioane de euro, în cadrul anchetei asupra grupării.

Europol a adăugat că ancheta a identificat un grup de indivizi care erau toți ruși și aveau legături nesemnificative cu Spania.

„Banii murdari au fost fie trimiși în conturile bancare ale acestor cetățeni ruși, care se presupune că locuiau în Spania, pentru ca aceștia să cumpere proprietăți, fie erau dați către agenții imobiliare spaniole cu legături strânse cu comunitatea rusă, care cumpărau proprietăți imobiliare în numele presupușilor clienți”, au adăugat reprezentanții Europol.

Scandalul Magnitsky

Serghei Magnitsky era auditor la firma de avocatură Firestone Duncan, căreia Hermitage Capital Management îi era client. Fondul de investiții a fost percheziționat de autoritățile din Rusia, la fel și firma de avocatură, în 2007. El a descoperit că actele luate de poliția rusă în cursul perchezițiilor au fost date unor grupări de crimă organizată, care au preluat fondul de investiții și au cerut, fraudulos, returnări de taxe în valoare de 230 de milioane de dolari.

El a mai spus că singurul scop al acuzațiilor de evaziune fiscală contra Hermitage a fost acela de a fura documente în cursul prechezițiilor și a acuzat că din complot au făcut parte magistrați, polițiști, oficiali ai fiscului, bancheri și membri ai mafiei ruse. Iar acuzațiile lui Magnitsky s-au dovedit ulterior reale, noul proprietar al Hermitage Capital Management, Viktor Markelov, din Tatarstan, încasând uriașa sumă de bani de la stat.

Dar, în loc ca autoritățile să ancheteze preluarea frauduloasă a fondului de investiții, l-au anchetat și condamnat pe Magnitsky, care a fost încarcerat în noiembrie 2008. Un an mai târziu, cu doar opt zile înainte de termenul la care trebuia ori eliberat, ori trimis în judecată, Magnitsky a murit în condiții suspecte în închisoare.

În urma acestui scandal, în Statele Unite a fost emisă o lege crucială, The Global Magnitsky Act (2016), care permite autorităților americane să sancționeze oficiali guvernamentali din alte țări dacă se fac vinovați de încălcări ale drepturilor omului, prin înghețarea activelor și interdicția de a intra în SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău