Luna de miere dintre Rusia și Arabia Saudită, un partener cheie al Kremlinului pe piața petrolului, pare să ajungă la final.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, nu a acceptat invitația de a participa la summitul BRICS, care va avea loc între 22 și 24 octombrie la Kazan. Kremlinul își dorea prezența acestuia la ceea ce autoritățile ruse au numit „cel mai semnificativ eveniment de politică externă” din istoria recentă a Rusiei, conform declarațiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, din septembrie. Cu toate acestea, Riadul a răspuns cu un refuz, iar în schimb va trimite ministrul de Externe, a anunțat consilierul prezidențial rus, Iuri Ușakov. Deși nu a explicat motivele deciziei prințului, Ușakov a sugerat că partenerii Rusiei sunt supuși unor presiuni din partea țărilor occidentale.
Deși nu a aderat la sancțiunile internaționale, Arabia Saudită a rămas un aliat crucial al Rusiei pe piața petrolului după începerea războiului din Ucraina. În toamna anului 2022, administrația lui Joe Biden a cerut Arabiei Saudite să crească producția pentru a înlocui barilii de petrol ruși supuși embargoului. Totuși, Mohammed bin Salman a rămas loial alianței cu Vladimir Putin, reducând chiar livrările cu 2 milioane de barili pe zi pentru a menține prețul petrolului aproape de 100 de dolari pe baril.
Însă, după doi ani, atitudinea de la Riad a început să se schimbe. Arabia Saudită este îngrijorată de scăderea cotei sale de piață și ar putea să adopte o politică de creștere a producției, chiar dacă aceasta ar duce la o scădere a prețurilor, au declarat surse apropiate situației pentru Financial Times la sfârșitul lunii septembrie. Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a avertizat că unele țări OPEC+, precum Kazahstan și Irak, nu își respectă cotele și a amenințat că prețul petrolului ar putea scădea până la 50 de dolari pe baril.
Pentru Rusia, un astfel de scenariu ar fi dezastruos, afirmă Luke Cooper, cercetător la London School of Economics. O scădere a prețului petrolului la nivelurile din 2014-2016 ar face mult mai dificilă finanțarea „mașinăriei militare” a lui Putin. Bugetul Rusiei pentru acest an este bazat pe un preț de 70 de dolari pe baril, iar pentru anul următor, guvernul preconizează un preț similar, de aproximativ 69,7 dolari.
Spre deosebire de Rusia, Arabia Saudită ar putea supraviețui mai ușor unei scăderi a prețului petrolului, explică Cooper. Zăcămintele saudite din deșertul arab sunt situate mai aproape de suprafață decât cele din Siberia, ceea ce face ca extracția să fie mult mai ieftină. În plus, Riadul poate crește rapid producția pentru a compensa pierderile din prețuri prin volum.