Schimbare radicală de poziţie a nemţilor: În noua strategie de Apărare, Berlinul numește Rusia ca principala amenințări

15 Iun. 2023, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2023, 13:22 // Actual //  Lupu Eduard

Germania a indicat Rusia ca fiind principala ameninţare la adresa securităţii sale şi a semnalat că doreşte să urmărească un parteneriat cu China, în pofida faptului că naţiunea asiatică se comportă din ce în ce mai mult ca un rival al Occidentului, raportează Bloomberg.

În noua strategie de securitate naţională, publicată miercuri, guvernul cancelarului Olaf Scholz a consacrat, de asemenea, obiectivul NATO de a cheltui anual cel puţin 2% din producţia economică pentru apărare ca obiectiv politic oficial.

„Rusia de astăzi este, deocamdată, cea mai mare ameninţare la adresa păcii şi securităţii în zona euroatlantică”, a scris guvernul în documentul de strategie, care are peste 70 de pagini şi abordează, pe lângă subiectele menţionate, securitatea energetică şi accesul la materii prime şi tehnologie.

În ceea ce priveşte China, guvernul a declarat că „elementele de rivalitate au crescut în ultimii ani”, afirmând în acelaşi timp că guvernul de la Beijing „rămâne un partener fără de care multe dintre cele mai vitrege provocări globale nu pot fi rezolvate”.

Scholz şi miniştrii de rang înalt, inclusiv ministrul de externe Annalena Baerbock, ministrul apărării Boris Pistorius şi ministrul de finanţe Christian Lindner, au prezentat strategia de securitate în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Cei trei membri ai alianţei lui Scholz – social-democraţii de centru-stânga, ecologiştii Verzi şi liberal-democraţii pro-business – s-au certat luni de zile pe tema strategiei de securitate, parlamentarii opoziţiei acuzând guvernul că pune politica de partid înaintea nevoilor ţării.

„Germania nu urmăreşte o abordare strategică pentru că nu avem nicio idee despre cine vrem să fim de fapt în această lume plină de conflicte”, a declarat marţi Norbert Roettgen, un expert în politică externă pentru principala formaţiune de opoziţie, creştin-democraţii, într-o serie de tweet-uri.

„Ca urmare, va continua să existe un vid de leadership în Europa”, a adăugat el. „Pentru că, fără o direcţie clară a Germaniei, nici Europa nu-şi poate găsi şi consolida rolul în lume”.

Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al SPD-ului lui Scholz, a declarat că noua strategie de securitate oferă o „bază substanţială” pentru a ancora obiectivele şi principiile politicii externe a Germaniei şi a numit acordul dintre cei trei parteneri de coaliţie „un succes enorm”.

„Războiul de agresiune al Rusiei şi tendinţele autocratice din alte părţi ale lumii necesită o prezenţă mai fermă pe plan extern a ţării noastre”, a declarat Schmid marţi.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău