Schimbări bruște pe piața imobiliară. Prețuri în scădere la apartamente

28 Aug. 2023, 07:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2023, 07:24 // Actual //  bani.md

De la sfârșitul anului trecut, în Europa a devenit tot mai evidentă o criză imobiliară, alimentată de inflația rapidă și de măsurile stricte luate de bănci în ceea ce privește politica monetară. Așa cum era previzibil, în unele țări, consecințele s-au manifestat mai sever decât în altele.

Piața imobiliară a devenit o sursă de îngrijorare în momentul în care prețurile unor apartamente au înregistrat o creștere de 15% într-un singur an.

Totul s-a petrecut într-o țară europeană care servea ca un fel de barometru pentru stabilitatea economică. Din păcate, acest scenariu s-a concretizat în Suedia, una dintre țările nordice care părea să fie imună la orice fel de criză.

Cu toate acestea, este doar un exemplu a ceea ce ar putea să apară în viitor. Situații asemănătoare pot fi anticipate și în Germania, România și alte regiuni ale Europei.

Surprize pe piața imobiliară

Previziunile pentru 2023 sunt mai puțin încurajatoare decât se estima inițial. Asta în urma eforturilor depuse de băncile centrale pentru a tempera inflația în 2022,

Atât Banca Centrală Europeană, cât și Rezerva Federală a SUA, au emis avertismente. Conform acestora tendința de creștere a inflației va persista în continuare și până la sfârșitul anului 2023.

În prezent, prețurile apartamentelor și caselor au înregistrat o scădere semnificativă în Germania. Dar și în alte țări precum Marea Britanie, Țările de Jos, Canada, Australia și Statele Unite ale Americii.

În nicio altă parte semnele unei posibile bule imobiliare și ale unei crize similare cu cea din 2008 nu sunt mai evidente decât în Suedia.

Prețurile apartamentelor din Suedia au scăzut cu 15% într-un an

Potrivit unui raport publicat de New York Times, prețurile locuințelor din Suedia au suferit o scădere de 15%. Și asta începând din martie anul trecut și până în prezent.

Deși piața pare acum să se fi stabilizat, există îngrijorări că această stabilitate ar putea să fie doar o aparență, alimentată de scăderea semnificativă a numărului de tranzacții imobiliare.

„Anul acesta este un an pierdut pentru investiții în Suedia din multe puncte de vedere”, a spus Annika Winsth, economist la Nordea. Aceasta este o bancă care estimează că produsul intern brut și consumul privat vor scădea cu 1,8% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ