Școala Internațională Heritage se extinde

29 Sept. 2023, 15:22
 // Categoria: Social // Autor:  Trifan Stela
29 Sept. 2023, 15:22 // Social //  Trifan Stela

Heritage a lansat noua aripă a școlii, unde elevii treptei liceale își vor continua studiile la standarde globale. Cei peste 80 de liceeni vor susține la absolvire examenele „A Level” și vor obține calificările/diplomele Cambridge recunoscute la nivel global, oferindu-le acces la peste 1400 de universități din 195 de țări. Treapta liceală, care include curriculumul „Cambridge International AS & A Level” a fost introdusă în anul 2020, iar până acum, liceenii învățau în clădirea de bază a școlii.

Noua aripă a școlii a fost concepută și construită din dorința fondatorilor Natalia Cecetova și Sinan Bora de a delimita cât mai bine spațiile dintre clasele mici și cele mari, astfel încât fiecare elev să poată învăța într-un mediu potrivit vârstei sale, clasele fiind dotate corespunzător și cu un design personalizat în funcție de materia studiată.

Natalia Cecetova, cofondatoarea Școlii Internaționale Heritage:Heritage nu este doar o școală, este un centru educațional și simbolul angajamentului nostru față de educație și progres. Oferind educația de clasă mondială Cambridge, extindem orizonturile și deschidem ușile spre un viitor plin de oportunități pentru tineri. Liceul este un simbol al dedicării noastre pentru un viitor mai luminos pentru Moldova. Sperăm că elevii noștri vor deveni factorii de schimbare, inovatorii și liderii de care țara noastră are nevoie.”

Rob Ford, directorul general al Școlii Internaționale Heritage: „Aș dori să le mulțumesc fondatorilor și tuturor celor implicați, care cred în noi și se asigură că vom colabora pentru ca această școală să aducă ceva bun în educarea tinerilor nu doar în Moldova, ci și în întreaga lume. Ambiția noastră este să fim una dintre cele mai bune școli din Europa, iar cu acest Liceu, suntem pe cale de a obține și acest lucru.”

Noua aripă a școlii se întinde pe o suprafață de 1500 m², având o capacitate de aproximativ 150 de elevi. Clasele au fost proiectate și echipate în mod diferit, tocmai pentru a se plia pe nevoile elevilor din treapta liceală, iar aceștia vor beneficia și de zone dedicate studierii individuale/în grup. Sălile sunt dotate cu mobilier modern, panouri interactive, vestiare personale, calculatoare, wi-fi și multe alte facilități.

Radu, elev „A Level”, Liceul Heritage: „A Level înseamnă nivel avansat și este un sistem minunat care îți permite să îți alegi propriul parcurs. Este instrumentul perfect pentru a studia ceea ce vrei să înveți, nu ceva ce nu îți place cu adevărat. Te ajută să evoluezi spre ceva mai bun. Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii – îți permite să te regăsești mai mult și să creezi ceva ce-ți place cu adevărat. Extinderea Heritage este un progres foarte mare în istoria școlii și este impresionant.”

Bogdana, elevă „AS Level”, Liceul Heritage: „Îmi plac foarte mult oportunitățile nesfârșite pe care le oferă Heritage și că te poți implica în atât de multe activități și proiecte extracurriculare care îți permit să interacționezi cu oameni din întreaga lume. Noua clădire a Liceului ne oferă un spațiu mai privat. Cred că sistemul A Level îi ajută pe elevi să beneficieze de o educație flexibilă, alegând 4 materii care le plac, iar acest lucru face întregul proces de învățare mult mai plăcut și cu șanse mai mari de a obține rezultatele pe care și le doresc.”

Fiind fondată în 2017, Școala Internațională Heritage și-a propus încă de la bun început să fie un hub educațional nou și unic în Moldova, să aducă standardele globale acasă. La scurt timp de la deschiderea sa, a devenit prima și singura Școală Cambridge din țara noastră, oferind un parcurs academic internațional cu adevărat valoros.

Pe parcursul celor 6 ani de activitate,  Heritage a obținut numeroase premii și distincții internaționale, cum ar fi „British Council’s International School Award”, „eTwinning School Label 2023-2024”, „Climate Action School”, „Global School Alliance Silver Award”, „LEGO Build the Change Showcase School”. Mai mult decât atât, școala este și membră a comunității internaționale: „Global School Alliance”, „COBIS”, „ECIS”, demonstrând un progres impresionant datorită eforturilor comune ale echipei sale formată din oameni profesioniști și implicați, dar și ale elevilor care obțin rezultate absolut remarcabile.

Vedeți cum arată școala extinsă urmărind acest video:

https://www.youtube.com/watch?v=wNR7MjE10vY

Pentru mai multe informații despre Școala Internațională Heritage accesați www.heritage.md.

 

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău