Producătorul de energie electrică Hidroelectrica, ultima perlă de energie nelistată din portofoliul statului român, are cale liberă pentru a fi cea mai mare listare din Europa în 2023 după ce producătorul turc de sodă calcinată WE Soda, care voia să strângă 800 mil. dolari pe bursa de valori din Londra la o evaluare de 7,5 mld. dolari, a abandonat planurile din cauza „prudenţei investitorilor“. Într-o mişcare neaşteptată, pe care prestigioasa publicaţie britanică Financial Times o caracterizează ca fiind o lovitură pentru bursa de valori din Londra din cauza absenţelor de nume noi mari în ultimii ani şi a migraţiei unor companii pe Wall Street, WE Soda şi-a anulat la jumătatea săptămânii oferta publică de listare.
Compania a pus această decizie pe seama „precauţiei extreme a investitorilor, în special din Londra, în ceea ce priveşte piaţa IPO-urilor“, potrivit directorului general Alasdair Warren.
„Investitorii, în special în Marea Britanie, rămân extrem de precauţi în ceea ce priveşte piaţa IPO, iar această precauţie extremă a investitorilor din Londra a însemnat că nu am reuşit să ajungem la o evaluare care, în opinia noastră, reflectă caracteristicile noastre financiare şi operaţionale unice“, spune el citat de agenţia de presă Thomson Reuters. Potrivit FT, care citează trei surse apropiate tranzacţiei, WE Soda a constatat că piaţa căuta să plătească cu aproximativ 30% mai puţin decât spera compania să atragă.
Astfel Hidroelectrica, al cărei debut la tranzacţionare este aşteptat pentru luna iulie, deci o ofertă lansată cel mai probabil săptămâna viitoare, şi despre care în cercurile restrânse de investitori – atât locali cât şi internaţionali – se spunea că se duelează cu WE Soda pentru campionul bursier din 2023, are acum cale liberă pentru cel mai mare IPO din Europa în 2023. Totul va depinde de evaluarea companiei din prospectul de listare şi de interesul investitorilor. În discuţiile ZF cu participanţii bursieri de la Bucureşti toţi consideră că oferta va fi suprasubscrisă, unii avansând ordine chiar şi de 10 ori faţă de cât ar vrea Fondul Proprietatea să strângă. Ar avea piaţa locală o asemenea putere? „Dar nici nu se poate baza IPO-ul într-o măsură aşa mare pe piaţa locală. Nume grele precum Vanguard, Goldman Sachs, se vor uita aici“, spune un manager al unei companii listate.
La Bucureşti, listarea Hidroelectrica s-ar putea ridica până la 2 mld. euro însă suma finală va depinde de interesul investitorilor şi de pachetul scos la vânzare de Fondul Proprietatea. Acum, prin prisma raportării KPMG, Hidro este evaluată la circa 10 mld. euro.
Semnalul va fi unul extrem de puternic, atât pentru piaţa de capital cât şi pentru România întrucât, potrivit mai multor analişti, investitorii de calibru care vor avea expunere la Hidroelectria vor analiza şi celelalte companii din energie de la Bursa de Valori Bucureşti, precum Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz.
Iar lichiditatea bursieră şi know how-ul care ar putea să vină odată cu Hidro listată va duce piaţa de capital într-o ligă superioară ceea ce va însemna atât acces mai uşor la finanţare cât şi nume noi de posibili emitenţi care vor flirta cu bursa locală. Fondul Proprietatea este acţionarul vânzător în această tranzacţie, care poate ajunge până la 2 mld. euro, în timp ce statul român va rămâne acţionar majoritar cu 80%. Statul are interdicţie să vândă 12 luni după listarea companiei. Fondul, dacă nu va înstrâina întreg pachetul, 180 de zile.
Listarea WE Soda, companie care este controlată de mogulul turc din domeniul media şi industrial Turgay Ciner, putea fi cea mai mare listare la bursă din Marea Britanie din 2023, grupul urmând să se alăture FTSE 100.
WE Soda a raportat un profit de 838 de milioane de dolari în 2022, după ce a generat venituri de 1,4 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, o sursă a Financial Times a dezvăluit că directorii de rang înalt din cadrul companiei au gestionat greşit discuţiile cu investitorii, agravând îngrijorările legate de faptul că managementul deţine zero acţiuni în cadrul grupului.
Decizia WE Soda de a renunţa la oferta publică iniţială din Marea Britanie este cel mai recent eşec al pieţei de acţiuni din Londra, care s-a confruntat cu dificultăţi în ultimii ani, deoarece marile companii au ales să se listeze în locuri mari, precum Wall Street. În primul trimestru au avut loc doar patru listări la Londra, care au strâns doar 81 de milioane de lire sterline, al şaselea cel mai slab trimestru pentru IPO-uri în capitala britanică din 1995 încoace.
Un bancher familiarizat cu procesul WE Soda a spus că investitorii nu erau pregătiţi să cumpere la preţul pe care îl căuta compania, în pofida ofertei generoase de a plăti dividende de peste 500 de milioane de dolari.