Se clatină jilțurile „prințișorilor” milionari de la ANRE: Perciun: Ca să-i demitem trebuie schimbată legea

10 Iun. 2022, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iun. 2022, 10:28 // Actual //  bani.md

În criză nu putem face mare lucru. Nu putem să intervenim. Trebuie să schimbăm legea ca să-i putem da afară pe cei de la ANRE. A fost o idee să comasăm instituția cu Consiliul Concurenței, dar s-a renunțat, a declarat deputatul PAS, Dan Perciun care a fost întrebat de demisia conducerii ANRE în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, în condițiile în care aceasta a fost numită pe timpul guvernării Plahotniuc.

Potrivit lui Perciun o situație similară se atestă și Curtea de Conturi al cărei președinte este Marian Lupu numit la șefia instituției de guvernarea Plahotniuc.

ANRE a fost subiectul mai multor investigații că șefii instituției ridică venituri de milioane și că achită sume fabuloase pentru chiria sediul în care activează instituția.

În data de 11 februarie 2022, Ziarul de Gardă a publicat o investigație în care arată că ANRE achită pentru chiria sediului luxos 7 mil. de lei anual.

La începutul anului 2020, ANRE s-a mutat într-un bloc nou, construit pe strada Pușkin 52/A. Potrivit actelor cadastrale consultate de ZdG, instituția a semnat contractul de locațiune la 31 decembrie 2019, la 14 zile distanță de la emiterea actului de recepție cu privire la finalizarea lucrărilor de construcție a clădirii, care datează din 17 decembrie 2019. Contractul a fost semnat pe un termen de 5 ani, până în anul 2025.

Pentru anul curent, ANRE a aprobat atât venituri cât și cheltuieli în sumă de circa 97 de milioane de lei, iar mărimea plăților regulatorii a rămas neschimbată, fiind similară cu cea din 2021. Iar toți bani merg, în mare parte, pentru remunerarea celor 168 de angajați. Salariile angajaților variază între 70 și 90 de mii de lei lunar.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova riscă să repete scenariul din iarna trecută, când întârzierea achizițiilor de gaze naturale a dus la scumpiri considerabile pentru consumatori. Deși problema a fost discutată oficial încă din 3 decembrie 2024, când Parlamentul a cerut elaborarea unui plan național de achiziții în termen de 60 de zile, până în prezent nu există niciun rezultat concret, iar Guvernul nu a anunțat nici graficul, nici responsabilul, nici începutul efectiv al achizițiilor, potrivit declrației Blocului „Împreună”

În plus, Planul de măsuri privind independența energetică, aprobat recent de Executiv, nu menționează deloc subiectul achiziției gazelor, în ciuda importanței sale pentru securitatea energetică a țării.

Amintim că, în 2023, întârzierea procurării gazului a dus la majorarea tarifelor, costurile fiind suportate direct de populație. Deși premierul Dorin Recean a cerut public demiterea lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, pentru gestionarea defectuoasă a situației, acesta se află în continuare în funcție.

Conform Legii gazelor naturale, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice și a aprovizionării cu gaze, însă lipsa de acțiune concretă sporește riscul ca Moldova să se confrunte din nou cu crize de aprovizionare și tarife explozive în iarna 2025.

În acest context, Blocul Împreună vine cu un pachet de 7 măsuri urgente care vizează profesionalizarea și transparența achizițiilor de gaze: transferul responsabilității achiziției de la Moldovagaz la Energocom, companie de stat cu reputație mai bună și capacitate financiară mai mare, elaborarea de către Guvern a unui plan clar de achiziții pentru sezonul rece, cu grafic lunar/trimestrial, stocuri și contracte forward, după modelul UE, monitorizare lunară de către Guvern și ANRE a implementării planului de achiziții.
Aprobarea de către furnizorii reglementați (Energocom, Moldovagaz) a procedurilor de achiziție, cu transparență și criterii conforme pieței bursiere, audit extern asupra sistemului informatic de licitație al Energocom, pentru a elimina suspiciunile de manipulare sau favorizare a ofertelor, elaborarea unui regulament intern clar la Energocom, pentru a preveni orice formă de intervenție sau întârziere a ofertelor transmise prin serverul licitațiilor și transferul întreprinderilor energetice de stat în subordinea Ministerului Energiei, pentru a spori responsabilitatea și eficiența decizională în sector.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ