Se scumpesc biletele de avion

05 Iun. 2024, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iun. 2024, 10:33 // Actual //  bani.md

Prețurile biletelor de avion vor continua să crească semnificativ în acest an, pe măsură ce companiile aeriene încearcă să recupereze pierderile suferite în timpul pandemiei, iar inflația și costurile ridicate ale combustibilului le afectează finanțele. Potrivit Euronews, această concluzie a fost formulată în cadrul unei reuniuni recente desfășurate la Dubai, la care au participat membrii Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA).

Experții din industrie avertizează că pasagerii vor plăti mai mult pentru zborurile lor în 2024. „Companiile aeriene vor continua să facă tot ce le stă în putință pentru a menține costurile sub control cât mai mult posibil în avantajul consumatorilor. Dar cred că este nerealist să ne așteptăm ca companiile aeriene să își asume toate costurile… Nu este ceva ce vrem să facem, dar este ceva ce trebuie să facem,” a declarat Willie Walsh, directorul general al IATA.

Inflația globală rămâne o problemă majoră încă de la începutul pandemiei, afectând semnificativ prețurile biletelor de avion. În plus, costurile cu combustibilul, care reprezintă aproximativ o treime din toate cheltuielile companiilor aeriene, se mențin la niveluri ridicate.

În contextul în care multe companii aeriene încă operează cu avioane mai vechi, care consumă mai mult combustibil, și în condițiile în care nu sunt suficiente avioane noi pentru a extinde rutele și a reduce costurile, industria se confruntă cu provocări considerabile.

Cu toate acestea, profitabilitatea sectorului aerian este așteptată să atingă niveluri record în 2024. IATA estimează că veniturile globale ale companiilor aeriene vor ajunge aproape de 1 trilion de euro, iar numărul pasagerilor va atinge 4,96 miliarde. Cheltuielile totale pentru transportatori sunt prevăzute să ajungă la 936 de miliarde de dolari (862 de miliarde de euro), iar profiturile din industrie ar putea ajunge la aproape 60 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro).

Un exemplu notabil este Emirates, care a înregistrat profituri record în 2023. Aeroportul Internațional din Dubai, cel mai aglomerat aeroport din lume pentru călătoriile internaționale, a avut 86,9 milioane de pasageri anul trecut, depășind cifrele din 2019. „Este uimitor că prețurile biletelor se mențin la același nivel și azi,” a spus Tim Clark, președintele Emirates.

Aceste creșteri de prețuri vin într-un context economic dificil, dar reflectă eforturile companiilor aeriene de a se adapta și de a se redresa după pierderile semnificative suferite în ultimii ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală