Se scumpește gazul. Metanul pentru populație crește cu peste 23%

04 Aug. 2022, 15:32
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
04 Aug. 2022, 15:32 // Slider //  Lupu Eduard

Populația va achita 23 de lei (cu TVA) pentru metrul cub de gaz, cu 23,5% mai mare față de tariful actual, potrivit deciziei ANRE, care a aprobat, în ședința de astăzi, 4 august, majorarea tarifelor la gaz. Tarifele intră în vigoare din 1 august.

Pentru consumatorii rețelelor de tesniune medie tariful a fost stabilit de 21,22 de lei (cu TVA) pentru metrul cub, iar pentru consumatorii racordați la rețelele de tensiune înaltă – 20,85 de lei (cu TVA) pentr metrul cub.

Alexandru Șevciuc, membrul Consiliului de Administrație de la Moldovagaz susține că tariful aprobat de ANRE nu este suficient pentru acoperirea devierilor financiare, care în prezent, doar din achizția gazului, se cifrează la 959 mil. de lei, iar la sfârșit de an vor ajunge la 3,9 miliarde de lei.

„Prețul gazului stabilit de ANRE este de 899 USD, dar în luna august Moldovagaz cumpără la un preț de 1459 per mia de metri cubi, iar pentru luna septembrie prețul estimat este de 1692 USD pentru mia de metri cubi”, a punctat Șevciuc.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău