Trompeta nemțească a lui Putin a anunțat cerințele de la Kremlin. Ce vrea Rusia de la Ucraina

04 Aug. 2022, 14:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Aug. 2022, 14:48 // Actual //  Lupu Eduard

Cel mai important pion al lui Vladimir Putin în Europa, fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schroeder, a anunțat care sunt cerințele Kremlinului pentru Ucraina.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, aflat pe statele de plată ale lui Vladimir Putin, s-a întâlnit cu acesta, la Moscova, săptămâna trecută. Putin spune acum, prin vocea lui Schroeder, că Rusia ar vrea o soluție negociată pentru războiul din Ucraina și că transporturile de cereale joacă un rol important.

„Vestea bună este că Kremlinul dorește o soluție negociată”, a declarat Schroeder. El susține că „un prim succes este acordul privind cerealele, poate că acesta poate fi extins la o încetare a focului”, a mai spus Schroeder.

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord luna trecută pentru a debloca exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, iar prima navă care transportă cereale ucrainene pe piețele mondiale de la începutul războiului este în drum spre Liban.

Schroeder susține că ar exista soluții, dar că ele nu s-au găsit, momentan. „Poate nu în 99 de ani, ca în cazul Hong Kong, ci în următoarea generație”. El susține poțiția lui Putin spunând că o alternativă la aderarea la NATO a Ucrainei ar fi o armată neutră, precum în Austria.

„Va trebui găsită o soluție bazată pe modelul cantonal elvețian”, a spus el, adăugând că va trebui văzut dacă Putin va reveni la „linia de contact” de dinainte de război.

Schroeder, cancelar din 1998 până în 2005, a declarat că este împotriva războiului din Ucraina, dar că Vladimir Putin rămâne prietenul lui. El a precizat că nu este o soluție să se distanțeze de liderul de la Kremlin, care, după ce a părăsit postul de cancelar, l-a angajat la companii de stat rusești, recompensându-l cu sume obscene pentru serviciile aduse.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 18:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2022, 18:04 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze costul împrumuturilor, chiar dacă activitatea economică este aşteptată să încetinească semnificativ, a declarat luni preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

„Ne aşteptăm să majorăm în continuare dobânzile, pe parcursul mai multor şedinţe care vor urma, pentru a calma cererea şi a ne proteja împotriva riscului unei modificări persistente în sus a estimărilor inflaţioniste”, a spus Christine Lagarde cu prilejul unei audieri în comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Preşedintele BCE a mai spus că sprijinul bugetar oferit de guvernele europene, pentru a proteja cetăţenii de preţurile mari la alimente şi energie, este mult prea larg şi ar trebui să fie limitat şi temporar pentru a reduce presiunile asupra inflaţiei.

„Este esenţial ca sprijinul fiscal utilizat pentru a proteja acele gospodării de impactul preţurilor mari să fie temporar şi ţintit. Asta limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste şi astfel facilitează sarcina politicii monetare”, a spus Christine Lagarde.

Presiunile inflaţioniste declanşate de războiul Rusiei în Ucraina şi criza energetică au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, cu o majorare istorică de 75 de puncte de bază decisă luna aceasta. Întrebarea este cum va proceda BCE de acum încolo deoarece creşterea accelerată a preţurilor este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Pieţele financiare se aşteaptă ca gardienii euro să adopte o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite, care este în prezent la 0,75%, să treacă dincolo de 2%. Însă, următoarea mutare a BCE va depinde în mare parte de datele privind inflaţia în zona euro în luna septembrie, care vor fi publicate vineri. Economiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 9,7% în luna septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat de la crearea zonei euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău