Șefa Băncii Centrale a Rusiei îi avertizează pe ruși că vin vremuri grele

30 Apr. 2023, 09:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2023, 09:03 // Actual //  Lupu Eduard

Perioada de încetinire bruscă a inflației, pe care economia rusă a cunoscut-o de mai bine de un an, se apropie de sfârșit, iar rușii ar trebui să se pregătească pentru accelerarea proceselor inflaționiste, a avertizat șefa Băncii Centrale a Federației Ruse, Elvira Nabiullina, citată de The Moscow Times.

„Viziunea noastră prevede o creștere treptată a presiunii inflaționiste până la sfârșitul anului”, a spus ea la o conferință de presă.
Rata dobânzii Băncii Centrale a rămas neschimbată pentru a cincea oară consecutiv — 7,5% pe an. Totuși, potrivit Nabiullinei, Banca Centrală a luat în considerare varianta unei majorări și nu exclude ca aceasta să fie făcută la următoarele ședințe.

„Logica noastră este că vedem riscuri pro-inflaționiste”, a spus șeful Băncii Centrale. Printre acestea se numără scăderea cursului de schimb al rublei, care de la începutul anului a pierdut aproximativ 20% din valoarea sa față de dolar, euro și yuan.
Rubla rusească pierde continuu teren în fața valutelor internaționale, ajungând treptat la minimele din prima lună a războiului din Ucraina.

Experții în domeniu explică acest lucru prin faptul că, în ultimul an, s-a schimbat realitatea economică, iar cotațiile rublei rusești reacționează la tranzacții majore, precum retragerea companiei petroliere Shell de pe piața rusească, conform unui articol publicat de BBC.

Instituția se referă și la sistemul bancar din Rusia. Două dintre cele mai mari bănci – banca de stat VTB și Alpha Bank au înregistrat pierderi în 2022, din cauza sancțiunilor internaționale. În cazul Alpha Bank, pierderile au constituit 117 miliarde de ruble, cele mai mari din istoria sa.

Potrivit șefei Băncii Centrale a Rusiei, unul dintre motivele volatilității rublei au fost acordurile companiilor străine de a ieși de pe piața rusă: au cumpărat moneda fără nicio restricție.

Banca Centrală „susține stabilirea de limite” la achiziționarea de monedă de către nerezidenți, a spus Nabiullina.

Totuși, a recunoscut ea, chiar dacă cursul rublei se menține la nivelurile actuale, va deveni un factor pro-inflaționist pentru acest an.

În a doua jumătate a anului 2023, Banca Centrală a Federației Ruse va fi nevoită să imprime bani pentru acoperirea deficitului bugetar, ceea ce va duce la prăbușirea financiară a statului, a spus recent șeful Băncii Naționale a Ucrainei, Andri Pișni.
Rusia poate să-și finanțeze războiul din Ucraina cel puțin încă un an, în ciuda sacțiunilor economice impuse de Occident. Sunt estimări făcute de serviciile de informații americane, potrivit unor documente secrete obținute de cotidianul Washington Post.

Elita economică rusească este îngrijorată de viitorul economiei țării, dar s-a adaptat treptat la sancțiuni și a creat noi lanțuri de import, mai scrie cotidianul.

Pe de altă parte, Kremlinul își acoperă costurile crescânde cu războiul prin creșterea impozitelor pentru marile întreprinderi și prin cheltuirea rezervelor așa-numitului „fond suveran de bunăstare”.

În documentul marcat strict secret și obținut de Washington Post scrie: „Moscova se bazează pe creșterea impozitelor pe profit, pe fondul său suveran de investiții, pe creșterea importurilor și pe adaptabilitatea întreprinderilor pentru a ajuta la atenuarea sancțiunilor economice”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău