Șeful CIA: Regimul Putin nu este în pericol pentru moment

18 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul CIA, William Burns, este de acord că războiul împotriva Ucrainei a fost un eșec strategic pentru Federația Rusă însă, chiar și așa, regimul lui Vladimir Putin nu este în prezent în pericol.

„Armata rusă a avut rezultate slabe și a suferit pierderi uriașe. Economia rusă a suferit daune pe termen lung. O mare parte din progresul realizat de clasa de mijloc rusă în ultimii 30 de ani este distrus”, a analizat Burns situația într-un interviu acordat PBS . „Cred că reputația Rusiei este foarte subminată și slăbiciunile sale scoase la iveală. De asemenea, populația rusă pare să fie din ce în ce mai preocupată de costul războiului”.

Șeful CIA a amintit și de mobilizarea din Federației Ruse, după anunțul căreia mai mulți cetățeni au fugit din țară.

Toate acestea arată că Putin are o mulțime de probleme. Cu toate acestea, în momentul de față nu reprezintă nicio amenințare la adresa puterii sale: „În opinia sa, el a creat un regim autoritar foarte sigur și represiv”.

În același timp, Burns nu a ignorat faptul că printre ruși, anxietatea față de război este în continuare în creștere, iar economia rusă continuă să sufere pierderi, care vor afecta ulterior viitorul cetățenilor Federației Ruse.

Fostul premier rus Mihail Kasianov: „Soarta regimului este decisă”

În ultimele luni, mass-media rusă și occidentală au scris destul de des că poziția lui Vladimir Putin a slăbit după o serie de eșecuri ale armatei ruse în Ucraina. Potrivit fostului prim-ministru al Rusiei Mihail Kasianov (2000-2004), influența politică a șefului Kremlinului a scăzut semnificativ, ceea ce va duce cu siguranță la pierderea puterii în următorul an și jumătate.

Kasianov a declarat într-un interviu pentru Bild că termenul limită pentru ca Putin să dețină președinția este martie 2024, adică până la următoarele alegeri. Există însă o opțiune, potrivit căreia autocratul de la Kremlin își va depune mandatul mult mai devreme, în șase luni.

Potrivit fostului premier, Putin își poate părăsi postul și înainte de încheierea mandatului prezidențial, dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina. Apoi funcția sa va fi ocupată temporar de prim-ministru, care va fi obligat să organizeze alegeri prezidențiale extraordinare în următoarele trei luni.Kasianov este sigur că, în cazul unui astfel de scenariu, Putin se va pregăti din timp și va numi persoana „necesară” ca prim-ministru.

O altă opțiune este încheierea mandatului prezidențial al lui Putin în martie 2024 și plecarea lui automată de la putere. Fostul prim ministru este convins că acest lucru se va întâmpla cu siguranță, întrucât regimul actual se prăbușește deja din interior și nu este viabil în viitor.

„Această situație este inevitabilă. Regimul deja se estompează. Prin urmare, soarta regimului este decisă în avans – este o chestiune de timp: va fi în șase luni, un an sau un an și jumătate ”, a spus Kasianov.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 11:55 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american Exxon Mobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile electrice iar investitorii mizează pe reticenţa consumatorilor în a renunţa la automobilele cu motoare pe combustie, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Vineri, titlurile Exxon au înregistrat un avans de 1,1% la Bursa de la New York, în timp ce acţiunile Tesla au scăzut cu 1,9%, până la 147,05 dolari. În consecinţă, capitalizarea de piaţă a Tesla era de aproape 469 miliarde de dolari, faţă de 475 miliarde de dolari pentru Exxon.

Comparativ, în luna noiembrie 2021, valoarea de piaţă a Tesla era cu aproape 1.000 de miliarde de dolari peste cea a Exxon, când titlurile Tesla erau impulsionate de creşterea livrărilor, expansiunea pe piaţa din China şi promisiunea automobilelor autonome. Între timp investitorii şi-au revizuit estimările pentru toate aceste trei elemente.

Valoarea de piaţă a Tesla a scăzut cu 41% de la începutul anului şi până în prezent, o perioadă marcată de îngrijorări cu privire la continuarea creşterii, restructurări de personal şi primele scăderi anuale ale vânzărilor de la începutul pandemiei. În paralel, Exxon a pus capăt unei tendinţe îndelungate de scădere a producţiei de petrol, profitând şi de faptul că în acest an cotaţia barilului de petrol a crescut cu 16%.

Aceste evoluţii diferite demonstrează faptul că electrificarea transportului rutier este mai dificilă decât se credea iniţial. Ford Motor Co. şi Hertz Global Holdings Inc. se numără printre companiile care îşi revizuiesc pariurile mari făcute pe vehiculele electrice pe măsură ce penetrarea acestor vehicule încetineşte din cauza preţurilor mari şi numărului limitat de staţii de încărcare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău