Șeful Moldovagaz anunță prețul mediu de achizție al metanului pentru anul 2024

31 Ian. 2024, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Ian. 2024, 10:31 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se așteaptă la o reducere semnificativă a prețului gazelor naturale în 2024, conform declarațiilor lui Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”. Prognoza indică un preț mediu de achiziție de 518,91 dolari pentru 1.000 de metri cubi, o scădere notabilă comparativ cu tariful anterior, care includea un preț de 750,25 dolari pentru aceeași cantitate de gaz.

Această cifră a fost inclusă în noile tarife propuse de companie, care urmează să fie examinate și aprobate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Dacă aceste tarife vor fi aprobate, consumatorii din Moldova ar putea beneficia de o reducere de 30,8% în costul gazelor naturale în comparație cu anul precedent.

Prețul mediu anual real de achiziție a gazelor naturale în 2023 a fost de 795,38 dolari pentru 1.000 de metri cubi, înregistrând o scădere de 5,5% față de anul anterior. Această tendință descendentă este considerată un semn pozitiv pentru economia țării și pentru consumatorii casnici și companiile care depind de gazul natural în procesele lor industriale.

În data de 26 ianuarie, Moldovagaz anunța că a depus o cerere la ANRE de revizuire a tarifului mediu la gaz cu 3,65 de lei, la 14,41 de lei metru cub cu TVA inclus.

În dimineața zilei de astăzi, 31 ianuarie, la hubul gazier TTF mia de metri cubi de gaz se tranzacționa cu 341 de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, numărul deceselor înregistrate în Republica Moldova a fost de 33,7 mii, potrivit datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o scădere de 6,8% față de anul 2022, când s-au înregistrat 36,2 mii de decese. Rata mortalității generale a scăzut la 13,7‰, cu 0,6 decese mai puțin la o mie de locuitori comparativ cu anul precedent.

Analiza pe sexe arată o rată a mortalității de 15,7‰ pentru bărbați și 11,9‰ pentru femei. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, principalele cauze de deces în 2023 au fost bolile aparatului circulator (57,8%), tumorile maligne (17,6%), bolile aparatului digestiv (8,4%), accidentele, intoxicațiile și traumele (4,9%) și bolile aparatului respirator (4,6%).

Un aspect notabil este diferența semnificativă între mortalitatea bărbaților și femeilor. Femeile sunt mai afectate de bolile aparatului circulator, având o rată cu 14,6 puncte procentuale mai mare decât bărbații. Pe de altă parte, bărbații prezintă o „supramortalitate masculină” în cazul accidentelor, intoxicațiilor și traumelor, fiind de 3,8 ori mai predispuși la aceste cauze de deces decât femeile. De asemenea, mortalitatea bărbaților din cauza bolilor aparatului respirator este de 2,1 ori mai mare, iar cea din cauza tumorilor maligne și bolilor aparatului digestiv este de 1,4 ori mai ridicată comparativ cu femeile.

Diferențele în mortalitate sunt semnificative și la nivel teritorial. În regiunea Nord, 62,3% dintre decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator, în timp ce cea mai mare pondere a deceselor prin tumori maligne s-a înregistrat în municipiul Chișinău (21,9%) și UTA Găgăuzia (19,2%). Bolile aparatului digestiv au cauzat 10,4% din decesele în regiunea Centru și 9,3% în regiunea Sud. Mortalitatea provocată de bolile aparatului respirator a fost mai ridicată în municipiul Chișinău (5,3%) și în regiunea Sud (5,1%). Regiunile Centru și Sud au înregistrat, de asemenea, un nivel mai înalt al deceselor din cauze externe, cum ar fi accidentele, intoxicațiile și traumele (5,4%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău