Șeful Moldovagaz explică de ce a explodat tariful la gaz pentru populație

23 Sept. 2022, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Sept. 2022, 15:50 // Actual //  bani.md

Factorul cheie care a necesitat creșterea tarifelor la gaze naturale, aprobat astăzi de Agenția Națională de Reglementare în Energie, a fost creșterea prețului de achiziție, precum și devierile financiare acumulate de la începutul anului în valoare de 1,817 miliarde lei. Acest lucru se datorează diferenției dintre prețul de achiziție și tariful stabilit de ANRE. De exemplu, în septembrie, prețul de achiziție pentru Moldovagaz a depășit 1.880 de dolari SUA la mia de metri cubi, în timp ce prețul inclus în tarif a fost puțin sub 900 de dolari SUA, a scris Vadim Ceban într-o postare Telegram.

„Astfel, în structura tarifului final, ponderea acestor abateri este de 4 590 lei la mia de metri cubi. Această practică este în deplină conformitate cu legislația și metodologiile de reglementare ale Republicii Moldova”, a punctat Ceban.

Șeful Moldovagaz explică și structura tarifară

Prețul mediu anual de achiziție este de 926,94 USD, sau 17.906 lei per mia de metri cubi

Tarif de distributie – 1250,39 lei la mia de metri cubi

Tarif de transport – 199,87 lei la mia de metri cubi

Tarif de furnizare – 181,44 lei la mia de metri cubi

Abateri de tarif pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 – 4.590 lei la mia de metri cubi

Tariful mediu pentru furnizarea gazelor naturale cu componenta de ajustare este de 26.113 lei la mia de metri cubi.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!