Semnal de alarmă pe piața alimentară: Uleiul de palmier invadează Moldova, cine trag sforile?

20 Mart. 2025, 11:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Mart. 2025, 11:55 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Importurile de ulei de palmier în Republica Moldova au înregistrat evoluții în creștere în perioada 2022 – începutul anului 2025, ajungând la peste 2,5 milioane de litri. Conform datelor oficiale, 96% din această cantitate reprezintă importuri, în timp ce exporturile, deși relativ reduse (4%), au început abia în 2024 și arată o tendință de creștere, potrivit analizei directorului executiv al Asociației Agroceriale, Iurie Rija.

Analiza scoate în evidență fluctuațiile considerabile ale volumelor și valorii financiare ale importurilor de ulei de palmier. Astfel, anul 2022 a atins cel mai mare nivel de import (peste 857.000 de litri), urmat de o scădere semnificativă în 2023, apoi de o ușoară revenire în 2024. Totodată, se remarcă o creștere a ponderii uleiului de palmier procesat, care a ajuns de la 7,3% din totalul importurilor în 2022 la 18,8% în 2024.

Deși piața moldovenească a uleiului de palmier nu prezintă un sezon clar de import, iarna și primăvara par să aducă volume care diferă, influențate mai mult de strategiile comerciale ale celor 21 de companii importatoare, precum și de volatilitatea pieței internaționale. Principalele țări furnizoare sunt Ucraina, Turcia și Malaysia, acestea variind anual ca volum și valoare a livrărilor.

21 de companii au importat în Moldova un total de 2.404.400 de litri de ulei de palmier. Principalii importatori de ulei de palmier fără modificare chimică au fost producătorul de dulciuri PURATOS-MOLD SRL (22,1% din totalul importurilor din această categorie), cu o cotă de piață de 25%, ALODIS-TRADE SRL (21,4%) și COLOMBUS SRL (19,3%). Principalii importatori de ulei de palmier procesat au fost IRIDA SRL (30,5%), MOL CACMOLDOVA SRL (28,3%) și CAZANTIP SRL (12,0%).

Exporturile de ulei de palmier, făcute în 2024, indică o evoluție pozitivă, în special datorită prețurilor medii de vânzare mai ridicate la extern. Conform lui Iurie Rija, succesul acestor exporturi poate sugera că Moldova trimite peste hotare ulei de palmier de calitate superioară sau cu valoare adăugată mai mare.

Concluziile analizei semnalează că, deși importurile domină în continuare piața autohtonă, sectorul local începe să se orienteze spre export. Este de așteptat ca evoluția prețurilor internaționale, fluctuațiile cererii și strategiile comerciale ale companiilor importatoare să influențeze puternic piața, menținându-se o dinamică marcată de incertitudine, dar și de noi oportunități pentru dezvoltarea schimburilor comerciale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE