Serbia dă lovitura cu cea mai mare mină de litiu din Europa. Mercedes şi Stellantis vor să investească

18 Iul. 2024, 14:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
18 Iul. 2024, 14:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Mercedes-Benz şi Stellantis, care sunt deja parteneri într-o societate mixtă de baterii, sunt dispuşi să urmeze investiţia Rio Tinto Group în mina de 2,4 miliarde de dolari din Serbia prin dezvoltarea procesării litiului şi a producţiei de baterii pentru maşinile electrice, afirmă surse citate de Bloomberg.

Discuţiile reprezintă un pas înainte în relansarea proiectului, care a fost blocat de Serbia în urmă cu doi ani în urma protestelor locale.

Crearea unei industrii mai largi a litiului şi nu doar exportul de materie primă a fost o cerinţă cheie a guvernului sârb în susţinerea proiectului Jadar.

Uniunea Europeană este dependentă în totalitate de importurile de materie primă utilizată pentru fabricarea bateriilor. Blocul comunitar a urmărit dezvoltarea propriului lanţ de aprovizionare cu vehicule electrice pentru a reduce dependenţa de importurile din Asia, deşi trecerea ezitantă la vehiculele electrice a dus la amânarea unei serii de proiecte.

Printre acestea se numără Mercedes şi Stellantis, care au pus în aşteptare două dintre cele trei fabrici de baterii din Europa, care urmau să coste în total 7 miliarde de euro, după ce cererea de vehicule a scăzut. China domină în această industrie.

Serbia va semna vineri un acord-cadru cu UE privind materiile prime, a declarat presei preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Pactul iniţial stabileşte înfiinţarea unei industrii de prelucrare, precum şi fabricarea de baterii, a declarat Vucic, şi asigurarea că materialele şi maşinile electrice produse s-ar califica pentru vânzare în UE fără a atrage taxe.

Directori ai celor două companii auto vor fi în Serbia vineri, când cancelarul Germaniei, Olaf Scholz va vizita ţara, şi ar putea semna scrisori de intenţie pentru dezvoltarea industriei ţării.

Posibilul acord al Serbiei cu Germania, cea mai mare economie a Europei, vine în contextul în care fosta republică iugoslavă aspiră să adere la UE.

Litiul ar contribui la planul Germaniei de a accelera renunţarea la gaze şi la cărbune şi de a-şi electrifica industria auto.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău