Compensațiile pentru încălzire ar trebui discutate la consultări publice, a declarat expertul în energetică Sergiu Tofilat, după conferința de presă de astăzi a Ministerului Protecției Sociale. În loc să ofere clarificări, anunțurile autorităților au generat mai multe întrebări, spune expertul.
Tofilat atrage atenția asupra Legii 24/2022, care specifică alocarea compensațiilor direct în facturi pentru gaz, căldură și electricitate, în timp ce pentru lemne și cărbune – produse achiziționate direct de către consumatori – compensațiile se oferă în numerar. Expertul se întreabă dacă se pregătesc modificări legislative în acest sens, având în vedere că s-ar afla deja un proiect pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Guvernului.
Tofilat subliniază și preocupările financiare: “Fiecare transfer pe card are costuri adiționale, care nu au fost clarificate.” Acesta întreabă dacă s-au făcut estimări asupra cheltuielilor suplimentare și dacă deputații cunosc despre aceste costuri asociate.
Expertul atrage atenția asupra riscului de creștere a datoriilor pe lanțul de furnizare a energiei: „Odată cu introducerea compensațiilor în numerar, datoriile consumatorilor către CET-uri vor crește, afectând întregul lanț economic până la furnizorul de gaze.” El avertizează că o astfel de decizie poate duce la cheltuieli judiciare și costuri suplimentare pentru recuperarea datoriilor.
Tofilat concluzionează că organizarea consultărilor publice este esențială pentru a evita efectele negative și pentru a asigura transparența procesului de decizie în beneficiul cetățenilor și al întregului sector energetic.