Sfaturi utile: 6 lucruri de care să ții cont când alegi patul pentru dormitor

09 Iul. 2021, 17:17
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 17:17 // Au Bani //  MD Bani

Patul este refugiul după o zi stresantă, locul perfect pentru dimineţile lungi de weekend şi, mai nou, a devenit chiar și loc de lucrat pentru cei care și-au amenajat biroul în dormitor. Așa că e important să nu te grăbești atunci când îl alegi, ci să ții cont de nevoile tale și, implicit, ale casei în care locuiești, cum ar fi dimensiunea dormitorului, stilul de amenajare sau materialele din care e făcut patul pentru dormitor.

1. Ține cont de stilul în care e amenajată casa

Dacă amenajarea nu porneşte de la alegerea patului, atunci ar trebui să faci un efort şi să îl integrezi ca stil în conceptul întregului apartament sau case.

Dacă restul încăperii este în stil scandinav, cu linii simple şi în culori neutre, patul ar trebui să urmeze acest stil şi, dacă nu găsești unul pe plac în magazinele de specialitate, să-l realizezi la comandă.

Dacă, din contră, dormitorul este într-un stil industrial, cu design nefinisat şi culori închise, patul ar trebui să continue acest stil şi să fie ori metalic, ori cu elemente de culori pământii, care să contribuie la acest concept.

2. Testează mai multe tipuri de paturi cu cadre diferite

Ai de ales între patul clasic din lemn, unul de metal şi patul tapiţat, care devine din ce în ce mai popular. Acest lucru se datorează faptului că patul tapiţat reduce semnificativ riscul de a te lovi de colţurile lui şi să rămâi cu vânătăi, aşa cum se întâmplă uneori în cazul patului din lemn sau metal. În plus, atunci când te sprijini de tăblia lui, când citeşti sau când te uiți la un film pe laptop, senzaţia de confort sporeşte.

Când alegi rama patului, ţine cont şi de înălţimea celor care dorm acolo. Dacă cineva e foarte înalt, ai putea renunţa la tăblia de capătul patului, pentru a oferi mai mult spaţiu pentru tălpi.

3. Ia în calcul dimensiunea dormitorului

Dacă vorbim de dimensiune în alegerea patului, este important ca aceasta să fie într-un raport potrivit cu dimensiunea camerei. Aceasta poate varia şi în funcţie de cei care folosesc patul.

Un pat pentru două persoane poate avea o saltea între 140-180 centimetri lăţime. Cea mai uzuală şi ergonomică este cea de 160 centimetri. Dacă spaţiul este limitat, apelează la una de 140 centimetri (sau elimină noptierele în favoarea unei tăblii cu depozitare).

Un pat de 180 centimetri va oferi spaţiu suficient dacă ai şi un copil căruia îi place să doarmă ocazional cu părinţii.

4. Culoarea patului ar trebui să contribuie la ambientul liniștitor din dormitor

Culoarea patului contează nu doar în contextul unităţii cromatice din dormitor, dar şi pentru a-ţi garanta un somn odihnitor. Dormitorul ar trebui să îmbie la relaxare, iar acest lucru poate fi obţinut cel mai uşor cu ajutorul unor culori neutre sau pastelate. Păturile albe, bej, bleu, roz pudrat sau verde mentă ar putea fi o alegere care să nu obosească privirea, înainte de culcare.

5. Alege o saltea de calitate

Chiar dacă acest criteriu se află spre finalul listei, este important să testezi personal salteaua în magazin şi să alegi una nu doar cu dimensiunile potrivite, dar care să acopere eventuale probleme de sănătate sau preferinţe personale.

Saltelele mai dure sunt utile pentru persoanele cu probleme de coloană vertebrală. Fie că preferi saltele cu arcuri, din latex sau saltele cu spumă de memorie, nu uita că şi perna are o importanţă semnificativă. Evită pernele masive pentru diminuarea durerilor de gât.

6. Gândește-te de la început cât la sută din bugetul amenajării îl acorzi patului din dormitor

Există paturi pentru orice fel de buget, însă ţine cont că este una dintre cele mai importante piese din casă şi merită să investeşti un pic mult.

Sursa: lovedeco.ro

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău