SFS centralizează funcțiile de asistență juridică și de gestionare a bunurilor confiscate

06 Iul. 2021, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 17:14 // Actual //  MD Bani
Serviciul Fiscal de Stat continuă modernizarea proceselor de administrare fiscală, eficientizarea modului de comunicare și de consolidare a procesului de deservire a contribuabililor, reducerea costurilor de administrare, precum și sporirea eficienței resurselor umane implicate în procesul de deservire.

În acest sens, începând cu 01 iulie 2021 se centralizează funcțiile de asistență juridică și de gestionare a bunurilor confiscate din cadrul Serviciului Fiscal de Stat. Conform noii structuri organizatorice a Serviciului Fiscal de Stat, direcțiile noi formate sunt Direcția generală expertiză juridică și Direcția gestionare bunuri confiscate.
Misiunea Direcției generale expertiză juridică constă în asigurarea conformității actelor normative emise de Serviciul Fiscal de Stat, acordarea asistenței juridice în activitatea SFS, aplicarea uniformă a legislației, reprezentarea intereselor Serviciului Fiscal de Stat în instanțele judecătorești şi alte organe.

Direcția gestionare bunuri confiscate
asigură administrarea bunurilor confiscate, fără stăpîn, sechestrate ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în posesia statului cu drept de succesiune şi a comorilor, precum și asigurarea păstrării temporare a categoriilor de bunuri recunoscute corpuri delicte și/sau de bunuri sechestrate, specificate la art. 159 alin. (4) și art. 208 alin. ( 2) din Codul de procedură penală.
Reamintim că, până în prezent, administrarea bunurilor din categoriile respective, aflate la evidența Serviciului Fiscal de Stat, se realiza de către fiecare Direcție generală administrare fiscală teritorială, în mod independent.
Concentrarea activității respective în cadrul direcției nou-create va permite accelerarea procesului de valorificare a bunurilor respective, inclusiv va conduce la minimizarea cheltuielilor administrative, tangențiale administrării.
În corespundere cu organigrama Serviciului Fiscal de Stat, direcțiile nou create fac parte din Aparatul Central al Serviciului Fiscal de Stat.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 19:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 19:02 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) s-a autosesizat în urma unui experiment jurnalistic realizat de activistul civic Alexandr Ciolac, care a demonstrat că mai multe benzinării din Republica Moldova livrează mai puțin carburant decât indică pompa. Folosind un microbuz echipat cu un rezervor de testare de 10 litri, testul a fost efectuat la stații PECO din Chișinău și Călărași, relevând abateri semnificative de la toleranțele legale.

În urma reportajului publicat, ISSPNPC a efectuat controale inopinate la toate stațiile menționate, constatând abateri în minus față de toleranțele metrologice admise. În cazul unei stații situate în afara orașului, autoritățile au confirmat manipularea intenționată a marcajelor metrologice, ceea ce a dus la înșelarea consumatorilor.

Ca măsură, Inspectoratul a dispus sigilarea distribuitoarelor de carburant până la remedierea tuturor încălcărilor și a inițiat proceduri contravenționale pentru încălcarea legislației în domeniul metrologiei.

Printre stațiile vizate în experiment s-au numărat Rompetrol, Petrom, Bemol, Lukoil și TopOil. La două stații Lukoil din Chișinău, au fost depistate diferențe de 160 ml și 90 ml la 10 litri de motorină, de aproape trei ori peste marja legală admisă de 50 ml. La TopOil Călărași, lipsa a fost de 280 grame. Totuși, stațiile Rompetrol și Petrom au livrat un volum ușor peste cel standard.

„Am vrut să vedem cine ne fură discret la pompă. Din păcate, testul arată că fenomenul nu e izolat, iar consumatorii plătesc pentru carburant pe care nu-l primesc”, a declarat Alexandr Ciolac.

ISSPNPC îndeamnă consumatorii să sesizeze neregulile și subliniază că orice cumpărător are dreptul să solicite verificarea imediată a coloanei de distribuție în caz de suspiciuni. Dacă se confirmă o livrare în minus, operatorul este obligat să restituie paguba și să suspende utilizarea instalației defecte.

Inspectoratul reamintește că, în conformitate cu legea, rezultatele individuale ale controalelor nu pot fi făcute publice până la finalizarea proceselor-verbale, iar orice persoană acuzată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO