Sincronizare dubioasă! Moldova, Georgia și Armenia interzic simultan publicitatea jocurilor de noroc. Interese FSB

09 Nov. 2022, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2022, 10:48 // Actual //  Lupu Eduard

Coincidență sau nu, dar interzicerea legii publicității jocurilor de noroc s-a făcut în prima jumătate de an a anului 2022 aproape concomitent în Republica Moldova, Georgia și Armenia. În țara noastră, interdicția a intrat în vigoare 1 ianuarie 2022, în Georgia pe 1 martie, iar în Armenia pe 4 martie.

În Republica Moldova, modificările la lege au fost făcute fără careva studii de piață și cu ignorarea opiniei Ministerului Finanțelor cu privire la ratarea veniturilor la bugetul de stat. Totodată, deși publicitatea jocurilor de noroc a fost interzisă în Republica Moldova, transferurile prin bănci ale operatorilor de pe piața tenebră, respectiv ilegale, nu au fost interzise de către Banca Națională a Moldovei. Corespunzător, băncile comerciale sunt libere să opereze astfel de transferuri, care de fapt reprezintă un exod din țară al banilor care provin din activități ilegale.

Experții din piață susțin că interzicerea publicității jocurilor de noroc s-ar fi făcut cu un singur scop în cele trei țări. Este vorba de intrarea pe piață a Casei de pariuri 1xBet, controlată de un grup de cetățeni ruși conectați la serviciile secrete ruse. Această companie 1xBet operează neoficial în Republica Moldova, iar niciuna din autoritățile țării noastre nu au reacționat la acest fapt.

Curios este faptul că respectiva Casă de pariuri 1xBet a fost interzisă la 7 septembrie 2022 în Ucraina. Comisia de Reglementare a Jocurilor de Noroc și Loteriilor (KRAIL) din țara vecină a decis anularea a două licențe pentru „Tvoya bettingovaia Kompania” (TBK) SRL pentru activități de cazino și pariuri sub brandul rusesc 1xBet.

În același timp, jurnaliștii site-ului ucrainean Informnapalm.org au aflat că proprietarii finali ai „1XBet” de la înființarea acestei companii rămân a fi trei cetățeni ruși – Roman Semiohin, Serghey Karșkov și Dmitry Kazorin. Prima platformă de pariuri „1xBet” cei trei au creat-o în orașul Breansk, Rusia. Anterior, Serghei Karșkov a fost șeful departamentului din Breansk al Ministerului de Interne al Rusiei pentru combaterea criminalității informatice, iar Roman Semiohin are o afacere comună cu soția fostului primar din Breansk, deputat al Dumei Regionale Breansk, magnat în construcții și membru al Partidul Rusia Unită („Единая Россия”), Nikolai Patov. Ancheta a mai arătat că o persoană cu influență în cercurile politice din Ucraina a făcut lobby pentru eliberarea licenței.

Între timp, compania „1xBet” continuă să activeze ilegal pe teritoriul țării noastre, iar publicitatea acesteia, dar și altor portaluri neautorizate apare atât pe rețele de socializare, cât şi în banerele publicitare Google plasate pe site-urile cu domeniu moldovenesc, chiar dacă publicitatea jocurilor de noroc în Republica Moldova a fost interzisă prin lege.

Anterior, presa a scris că Dumitru Alaiba (autorul legii n.r), prin această lege ar promova interesele 1xBet, iar un apropiat al deputatului s-ar fi întâlnit în acest scop cu generalul FSB din regiunea Breansk, care coordonează site-ul de pariuri sportive neautorizat din Moldova.

Studiul organizației neguvernamentale „Legal Business Monitor”, bazat inclusiv pe datele oficiale ale Băncii Naționale a Moldovei, arată că în 2020, companiile care activau ilegal în țara noastră au atras de la jucătorii moldovenii peste 511 milioane de lei. Situația s-a schimbat radical în 2021: cota banilor care ajungeau la companiile ilegale și neautorizate a scăzut dramatic, până la 155,5 milioane de lei. Și asta pentru că singurul site autorizat, Loteria Națională a Moldovei, a reușit să atragă jucătorii în câmpul legal, înregistrând o creștere substanțială a numărului și valorilor plăților, inclusiv la bugetul de stat. Totuși, analiza făcută de organizația neguvernamentală „Legal Business Monitor” arată că, de la începutul anului 2022, numărul jucătorilor moldoveni pe site-uri ilegale a crescut cu peste 60%.

După interzicerea publicității, ratările bugetului de stat sunt estimate la un miliard de lei. Iar asta nu are legătură cu refuzul cetăţenilor Republicii Moldova de a participa la jocurile de noroc, dar cu migrarea acestora către sectorul tenebru, unde nu trebuie să plătească taxe.

 

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău