Sindicatele și Patronatele reexaminează cuantumul minim al salariului, care intră în vigoare din 1 iulie

18 Iun. 2021, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iun. 2021, 14:46 // Actual //  MD Bani

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a discutat joi, 17 iunie, cu conducerea Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) despre necesitatea de a reexamina cuantumul minim garantat al salariului, care ar putea fi stabilit în mărime de 3100 de lei, începînd cu 1 iulie 2021.

Întrevederea survine după ce la începutul acestei luni, CNSM a expediat în adresa premierului interimar Aureliu Ciocoi și a lui Leonid Cerescu, președinte al CNPM, o adresare în care sindicatele au propus să fie reexaminat cuantumul minim garantat al salariului. Sindicaliștii au propus ca partenerii sociali să inițieze consultări pentru a realiza o creștere mai mare a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, pe care Guvernul să o implementeze ulterior prin Hotărîre de Guvern, așa cum prevede legislația.

Întrevederea Sindicatelor și a Patronatelor

În cadrul întrevederii cu conducerea CNPM, sindicaliștii au reiterat argumentele cu privire la necesitatea majorării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real pentru a nu permite diminuarea nivelului de trai al populației prin reducerea veniturilor salariale ale lucrătorilor. Potrivit lor, cuantumul minim garantat a fost stabilit în mărime de 2935 de lei doar începînd cu 1 ianuarie 2021, față de 1 mai 2020, cum ar fi trebuit să fie în mod obișnuit. Aceasta a condus la pierderea lunară a venitului salarial al salariaților în mărime de 160 de lei sau 1280 de lei pentru 8 luni ale anului 2020.

Oleg Budza, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova:

Este necesar de organizat negocieri directe, dintre sindicate și patronate, pentru a idenitifica un mecanism care ar facilita stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, avînd în vedere evoluțiile statistice cu privire la indicatorii economici, dar și pentru a negocia asupra altor chestiuni de interes pentru salariați și angajatori.

Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova:

Salut inițiativa organizării acestei întrevederi, care în opinia sa este una binevenită. Potrivit lui Cerescu, pentru a organiza procesul de negocieri directe dintre sindicate și patronate este necesar de operat unele modificări la legislația în vigoare.

Cerescu a mai menționat ca acest subiect, cu privire la cuantumul minim garantat al salariului, va fi examinat în cadrul ședinței Consiliului CNPM, care va avea loc la sfîrșitul acestei luni. Totodată, părțile au convenit să elaboreze în timpul apropiat un Memorandum de înțelegere care să prevadă faptul că sindicatele și patronatele au convenit să desfășoare negocieri directe, bipartite, iar această inițiativă să fie ulterior prezentată Guvernului.

În prezent, în conformitate cu prevederile art. 12 al Legii salarizării nr. 847 din 14.02.2002, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se stabileşte de Guvern, după consultarea partenerilor sociali. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 10:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 10:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lanțul de magazine Linella, operat de Moldretail Group (Dragan Group), controlat de milioanrul Vasile Dragan, își menține poziția de lider al pieței de retail alimentar din Republica Moldova, potrivit datelor prezentate la conferința Retail & FMCG Market. În 2024, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 11,63 miliarde de lei, cea mai mare din sector.

Potrivit hărții retailului prezentate în cadrul evenimentului, în Moldova activează 940 de magazine sub 32 de branduri comerciale diferite, dintre care 55% (521) sunt situate în Chișinău.

Linella deține 122 de magazine, dar cota reală de piață a grupului este semnificativ mai mare datorită operării mai multor branduri:

Super Linella – 36 magazine
Fidesco – 31 magazine
Cip Market – 29 magazine
Express Linella – 22 magazine

Cea mai rapidă creștere în ultimul an a fost înregistrată de Local Discounter, rețeaua operată de compania Imensitate, care a ajuns la 90 de magazine în 2025, devenind astfel a doua rețea ca mărime din țară.

Printre cele mai mari rețele, după numărul de unități, se mai află: Metro, Nr1, Kaufland și Rogob.

Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 10 rețele de retail din Moldova a atins 1,55 miliarde euro în 2024, în creștere cu 23,4% față de 2023.

În ceeace privește cifra de afaceri, în anul 2024 Dragan Group (Linella)  a contabilizat 11,63 miliarde lei, Imensitate (Local Discounter) – 4,78 miliarde lei, Nr. 1 – 3,91 miliarde lei, Metro – 3,24 miliarde lei, Kaufland – 3,04 miliarde lei și Rogob – 1,38 miliarde lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ