Sinteza ANI de săptămâna trecută: 5 controale. Diferență de avere de 1.000.000 lei în cazul unui judecător

12 Iul. 2021, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Iul. 2021, 14:50 // Actual //  MD Bani

În săptămâna 05-09  iulie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit o diferență substanțială de peste un milion de lei în cadrul unui control al averii, care a fost finalizat pe numele unui judecător din Judecătoria Chișinău sediul Râșcani.

Controlul a avut loc în baza unei autosesizări a ANI, iar cu mai multe detalii  Autoritatea va informa printr-un comunicat de presă. Săptămâna trecută, inspectorii ANI au mai demarat alte cinci noi controale. Astfel sunt verificate averile unui alt magistrat din cadrul Judecătoriei Cahul, dar și a unui director general interimar al unei întreprinderi municipale din Chișinău și funcționar public din cadrul Primăriei Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău.

La fel sunt investigate și două posibile conflicte de interese, care ar fi fost admise de către directorul unui Gimnaziu din Chișinău  și directorul unei grădinițe din raionul Călărași.

Inspectorii de integritate au pornit două cauze contravenționale pentru  nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale. Astfel, un șef de direcție din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și un consilier din Consiliul Copceac din Ceadâr Lunga ar putea fi sancționați pentru încălcarea regulilor privind declararea averii și intereselor personale.

Pe numele unui  fost funcționar din cadrul Penitenciarului 13 a fost deja întocmit un proces verbal cu privire la contravenție prin care i-a fost aplicată o sancțiune în valoare de 1750 de lei pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Alți trei subiecți au declarat la ANI câte un conflict de interese. Este vorba despre un primar din suburbia Chișinăului și doi primari din raioanele Hîncești și Anenii Noi.

Juriștii ANI au reprezentat interesele  Autorității în 13 ședințe de judecată pentru apărarea actelor de constatare care au fost contestate de  subiecții găsiți cu încălcări.

Reprezentanții ANI au răspuns la 71 de apeluri telefonice, inclusiv 15 la Linia Intituțională de informare. ANI a eliberat 17 Certificate de Integritate.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ