Sinteza ANI de săptămâna trecută: 5 controale. Diferență de avere de 1.000.000 lei în cazul unui judecător

12 Iul. 2021, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
12 Iul. 2021, 14:50 // Actual //  Otilia Cotruța

În săptămâna 05-09  iulie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit o diferență substanțială de peste un milion de lei în cadrul unui control al averii, care a fost finalizat pe numele unui judecător din Judecătoria Chișinău sediul Râșcani.

Controlul a avut loc în baza unei autosesizări a ANI, iar cu mai multe detalii  Autoritatea va informa printr-un comunicat de presă. Săptămâna trecută, inspectorii ANI au mai demarat alte cinci noi controale. Astfel sunt verificate averile unui alt magistrat din cadrul Judecătoriei Cahul, dar și a unui director general interimar al unei întreprinderi municipale din Chișinău și funcționar public din cadrul Primăriei Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău.

La fel sunt investigate și două posibile conflicte de interese, care ar fi fost admise de către directorul unui Gimnaziu din Chișinău  și directorul unei grădinițe din raionul Călărași.

Inspectorii de integritate au pornit două cauze contravenționale pentru  nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale. Astfel, un șef de direcție din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și un consilier din Consiliul Copceac din Ceadâr Lunga ar putea fi sancționați pentru încălcarea regulilor privind declararea averii și intereselor personale.

Pe numele unui  fost funcționar din cadrul Penitenciarului 13 a fost deja întocmit un proces verbal cu privire la contravenție prin care i-a fost aplicată o sancțiune în valoare de 1750 de lei pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Alți trei subiecți au declarat la ANI câte un conflict de interese. Este vorba despre un primar din suburbia Chișinăului și doi primari din raioanele Hîncești și Anenii Noi.

Juriștii ANI au reprezentat interesele  Autorității în 13 ședințe de judecată pentru apărarea actelor de constatare care au fost contestate de  subiecții găsiți cu încălcări.

Reprezentanții ANI au răspuns la 71 de apeluri telefonice, inclusiv 15 la Linia Intituțională de informare. ANI a eliberat 17 Certificate de Integritate.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală