Siria, piesa cheie din jocul energetic global. Impactul economic asupra Rusiei?

09 Dec. 2024, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Dec. 2024, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

De fapt, Siria reprezintă un punct strategic în contextul geopoliticii energetice globale, iar orice transformare a regimului său politic ar putea afecta considerabil interesele economice și strategice ale Rusiei. Deși Rusia a sprijinit regimul lui Bashar al-Assad pentru a-și păstra influența în regiune, consecința schimbării puterii în Siria ar afecta direct exporturile de energie ale Rusiei și poziția sa pe piața europeană.

Dependența Europei de gazul rusesc este un factor cert în menținerea influenței Moscovei: Rusia furnizează aproximativ o treime din consumul de energie al Uniunii Europene, în timp ce regiunile Europei Centrale și de Sud-Est depind aproape exclusiv de gazul rusesc. Această dependență restrânge gradul de sancțiuni economice europene împotriva Rusiei din cauza alternativelor limitate. Cu toate acestea, proiecte precum „Arab Gas Pipeline” care transportă gaze din Egipt prin Iordania, Siria și Liban până în Europa ar putea fi realizate odată cu schimbarea regimului din Siria. Aceasta va include o serie de noi poziții în diversele surse de gaze ale UE și va scădea dramatic cota de piață a Rusiei.

Un alt proiect strategic este gazoductul Iran-Irak-Siria care urma să transporte gaze și petrol în Europa prin porturile siriene. Controlul asupra acestui coridor energetic este important pentru Rusia în contracararea inițiativelor susținute de SUA și aliații săi, cum ar fi gazoductele din Qatar sau Arabia Saudită care ar putea traversa Siria pentru a ajunge în Europa. În acest sens, o restructurare a regimului sirian ar întări și mai mult poziția Qatarului și a Arabiei Saudite, care urmăresc ambele să tranziteze gaze în Siria. Acest lucru îi va pune în concurență directă cu Gazprom, subminând astfel privilegiile monopoliste pe piața europeană.

Costurile intervenției militare a Rusiei în Siria sunt estimate la aproximativ 58 de miliarde de ruble, o sumă destul de modestă în comparație cu potențialele pierderi economice în cazul pierderii a jumătate din piața europeană de hidrocarburi. Astfel de pierderi pot duce la o scădere a PIB-ului Rusiei cu până la 12%, ceea ce s-a întâmplat în Iran în temeiul sancțiunilor internaționale. În 2015, Gazprom a generat venituri nete de 2,16 trilioane de ruble din exporturile către Europa. Pierderea acestei piețe, chiar și parțial, ar însemna un declin economic abrupt și destabilizarea economiei ruse.

Rusia vede Siria ca o parte importantă a strategiei sale energetice și geopolitice. Influența sa în regiune este crucială pentru blocarea alternativelor care ar putea reduce dependența Europei de resursele rusești. Orice reconfigurare politică a regimului sirian în favoarea grupărilor pro-occidentale poate crea un precedent geopolitic nefavorabil pentru Moscova, ducând la creșterea concurenței pe piețele energetice și la reducerea veniturilor economice ale Rusiei. Cu toate acestea, prețul pentru influența Rusiei în Siria rămâne semnificativ mai mic decât riscurile economice generate de pierderea poziției sale dominante pe piața energetică europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ