Situație catastrofală! Sturza: Economia e la pământ. Să nu ne mire faptul că mâncăm mere aduse din Africa de Sud

18 Oct. 2023, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2023, 13:29 // Actual //  bani.md

Într-un mesaj critic, fostul premier și actual om de afaceri Ion Sturza avertizează asupra realităților economice ale Republicii Moldova, subliniind scăderea economică în al doilea an consecutiv și inflația persistentă. Sturza, recunoscând succesul campaniei de strângere de fonduri condusă de președinta Maia Sandu, îndeamnă la o implicare mai activă în gestionarea economiei.

Potrivit lui, economia scade al doilea ani consecutiv.

„-2,5%. Și asta în condițiile unei inflații foarte mari. Deci, scăderea în termeni reali este și mai drastică. 30% din buget este finanțat prin deficit din… împrumuturi! Chiar și așa nu ne ajung 2 miliarde anul acesta și 8(!) miliarde anul viitor. Cum am ajuns în această situație? Da, crize, război, dar și lipsa unei politici economice coerente. Toți vrem salarii mai mari (în administrație, în mod special), sate europene și gaze la orice preț, să fie cald la iarnă. Așteptările oamenilor sunt foarte mari. Dar trebuie să avem curajul să temperăm această politică populistă și să consumăm atâta cât avem. E super OK ca Ministerul Economiei să se preocupe de regularizare și digitalizare. Dar nu mai mult de o oră pe zi. În rest, ca organ economic „suprem” ar trebui să ajusteze parametrii macroeconomici, politica bugetar-fiscală. Să se preocupe de condițiile reale, nu imaginare pentru investitori. Revolut? Super! Dar noi avem o lichiditate excesivă în sistemul bancar care nu „curge” către economia reală. Gaz în depozite în Ucraina? Sigur! Dar de ce cel mai scump pentru consumatorii finali din Europa? Ministerul Finanțelor – cel mai simpatic pe Fb? Minunat! Dar de ce scad încasările din TVA? Nu cumva crește contrabanda și evaziunea fiscală? Avem cea mai mare rezervă valutară raportată la PIB din istorie. Leul – tot mai „musculos”. Bravo! Și tot așa până când va fi omorât ultimul nemernic de producător local și exportator. Să nu ne mire faptul că mâncăm mere aduse din Africa de Sud”, a precizat fostul premier.

Sturza evidențiază că 30% din bugetul țării este finanțat prin împrumuturi, iar acest lucru nu este sustenabil pe termen lung. El susține că în ciuda crizelor și a conflictelor, lipsa unei politici economice coerente a contribuit la situația actuală. Totodată, subliniază necesitatea unei abordări realiste a așteptărilor populației în ceea ce privește creșterea salariilor, proiectele de infrastructură și politica energetică.

Ion Sturza propune ca autoritățile trebuie să acorde atenție parametrilor macroeconomici, să ajusteze politica bugetar-fiscală și să creeze condiții favorabile pentru investitori reali. El subliniază că eficiența revoluționară și proiectele ambițioase trebuie să fie echilibrate cu realitatea economică a țării.

Fostul premier ridică și problema colaborării între ministere și instituții relevante, subliniind că acestea trebuie să lucreze împreună pentru a soluționa problemele reale ale economiei.

„Avem cea mai independentă Bancă Națională din lume! Mă bucur! Dar când ultima data s-au întâlnit Ministerul Economiei, cel al Finanțelor și BNM? O să credeți că ieri. Nu. În secolul trecut! Da, știu guvernarea actuală nu prea are încredere în „capitalistul” rapace. Dar cum fără de el? E așa cum e, mai beteag, hoțoman și, pe alocuri, antisocial. Dar dacă se mai învârte ceva pe ici, pe colo tot el e „vinovat”. Așa că haideți să ne ocupăm și de economie, nu doar de pomeni pe bani împrumutați. În concluzie, Ion Sturza atrage atenția asupra nevoii de a gestiona atent resursele țării și de a evita un consum nerațional care ar putea afecta în mod negativ economia și bunăstarea cetățenilor”, a mai spus Sturza.

În concluzie, Ion Sturza atrage atenția asupra nevoii de a gestiona atent resursele țării și de a evita un consum nerațional care ar putea afecta în mod negativ economia și bunăstarea cetățenilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO