SKY HOUSE își extinde proiectele imobiliare în raioanele Moldovei. În Comrat a început construcția unui bloc locativ

22 Nov. 2021, 08:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Nov. 2021, 08:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania de construcții SKY HOUSE anunță extinderea proiectelor imobiliare în raioanele țării, primul fiind lansat în orașul Comrat, unde a început construcția unui bloc de locuit. Imobilul oferă apartamente și spații comerciale, cu locuri subterane de parcare, amplasate la doar un cartier distanță de parcul central al orașului.

Spațiile comerciale și locative propuse spre vânzare reprezintă o bună investiție într-o regiune care se află în pragul unei ascensiuni economice majore, dar și o soluție modernă și accesibilă pentru cei care sunt căutarea unui spațiu locativ sau doresc să înceapă o afacere în centrul orașului Comrat sau în UTA Găgăuzia.

Blocul de locuit va pune la dispoziție apartamente cu 1, 2 și 3 camere (inclusiv penthouse-uri), câteva zeci de locuri de parcare și spații comerciale, existând posibilitatea achitării în rate.

„Orașul Comrat are, la moment, cele mai mari perspective și oportunități de dezvoltare din toate orașele Republicii Moldova, oferind proiectului SKY HOUSE COMRAT o valoare investițională majoră, prețul spațiilor comerciale și cel al apartamentelor, după darea în exploatare, fiind într-o continuă creștere”, susține Serghei Tafratov, directorul companiei de construcții PROMILTON.

Guvernul a aprobat un plan de dezvoltare a infrastructurii în 6 orașe din Republica Moldova, în valoare de 2,7 miliarde de lei. În Comrat, peste 460 de milioane de lei vor fi investite în dezvoltarea drumurilor și construcția infrastructurii sociale, inclusiv a zonelor de agrement.

Aceasta va conduce la dezvoltarea industrială a acestui oraș, aflat în apropierea portului din Giurgiulești, mai ales după declarațiile mai multor state și corporații internaționale privind intenția de a investi în dezvoltarea afacerilor în această regiune.

În România, industrializarea unor orașe a condus la creșterea bruscă a prețurilor la imobile în ultimii cinci ani, în special în Cluj-Napoca, unde a fost înregistrată o creștere de 59% până la 1.890 euro/m2, Brașov – o creștere cu 46,5% până la 1.320 euro/m2 sau Craiova – o creștere cu 50,9%, până la 1.260 euro/m2.

Compania PROMILTON își desfășoară activitatea din 2003, ajungând unul dintre liderii pieței imobiliare din Republica Moldova. Portofoliul de proiecte include blocuri locative și  oficii cu o suprafață de peste 130.000 de m2.

P.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO