Soarele și vântul au furnizat 49% din energia folosită de Germania în primul trimestru al 2022

06 Iul. 2022, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2022, 10:46 // Actual //  MD Bani

Energia regenerabilă a reprezentat 49% din consumul de energie în Germania în primul semestru din 2022, în creştere cu şase puncte procentuale faţă de anul precedent, datorită condiţiilor meteo favorabile, transmite Reuters.

Atât intensitatea sporită a soarelui, cât şi viteza vântului au sprijinit creşterea ponderii energiei regenerabile. Datele preliminare sunt calculate conform cerinţelor UE, se arată într-un comunicat al grupului industrial BDEW şi al Centrului de cercetări în domeniul energiei solare şi a hidrogenului (ZSW).

Ponderea energiei regenerabile din consumul de energie în Germania a atins 50,2% în primul semestru din 2020, scrie Agerpres.

Per ansamblu, consumul de energie al Germaniei a scăzut cu 0,8%, la 281 miliarde (kWh) în primele şase luni din 2022.

În schimb, a crescut producţia internă de electricitate, cu 1,7%, la 298 miliarde kWh, sporind rolul Germaniei de exportator net de energie.

În primul semestru din 2022, generarea energiei regenerabile (energia solară, eoliană, hidro, biomasa şi energia geotermală) a contribuit cu 139 miliarde kWh la total, în creştere cu 13,5% faţă de anul precedent. Producţia electricităţii convenţionale din combustibil nuclear, cărbune şi gaz a contribuit cu 159 miliarde kWh la total, cu 6,7% mai puţin decât în primele şase luni din 2021.

Reducerea dependenţei de gazul rusesc este o provocare pentru cea mai mare economie a Europei, având în vedere că intenţionează să îşi închidă ultimele centrale nucleare încă din acest an şi termocentralele pe cărbune până în 2030.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 12:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 12:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Începând cu 8 aprilie 2025, Turcia va suspenda temporar exportul de lămâi din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din regiunile de recoltare a citricelor și a necesității protejării cererii interne. Ministerul Comerțului din Turcia a anunțat această măsură, menționând că aceasta vine ca urmare a vremii reci și înghețurilor care au afectat diverse provincii ale țării.

„Exportul de lămâi a fost suspendat temporar începând cu 8 aprilie 2025. Această decizie a fost luată pentru a proteja cererea internă și siguranța furnizărilor după perioadele de frig și îngheț care au avut loc pe tot teritoriul țării”, potrivit Ministerului Comerțului, citat de RBK.

Înghețurile recente au afectat în special regiunile mediteraneene din Adana, Mersin și Hatay, iar decizia de a suspenda exportul de lămâi a fost luată în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia. Autoritățile turce au adăugat că ar putea fi luate măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

Conform datelor furnizate de agenția Anadolu și Asociația Exportatorilor din Marea Mediterană, în 2024 Turcia a exportat aproximativ 1,639 milioane de tone de citrice, generând venituri de aproximativ 1 miliard de dolari. Cea mai mare destinație pentru citricele turcești în 2024 a fost Rusia – 375 milioane de dolari, urmată de Irak – 197 milioane de dolari, Ucraina -108 milioane de dolari, România – 49 milioane de dolari și Polonia – 48 milioane de dolari.

Importul de citrice al Republicii Moldova din Turcia a fost de aproximativ 3.000 de tone anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!