„Soimi”, „porumbei” și „struți”. Cele trei grupuri din NATO și cum se poziționează față de războiul din Ucraina

04 Iul. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iul. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Între membrii NATO esxistă divergențe de opinia cu privire la modul în care să se pună capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

Potrivit The Sunday Times membrii NATO pot fi împărțiți în trei categorii: „șoimi”, „porumbei” și „struți” . Prima dintre acestea include țări care consideră că Rusia ar trebui să primească cea mai drastică respingere, privând-o de posibilitatea de a comite acte de agresiune în viitor. Un reprezentant proeminent al „șoimilor” este Polonia, care promovează activ inițiativele de a oferi Ucrainei armele necesare și de a impune sancțiuni dure împotriva Federației Ruse. De asemenea, țările acestui grup sunt în favoarea returnării tuturor teritoriilor ocupate temporar Ucrainei, inclusiv Crimeea și Donbasul.

Porumbeii” includ țări care sunt în favoarea unei încetări timpurii a ostilităților în Ucraina, chiar și în detrimentul concesiunilor teritoriale din partea ucraineană . Aceștia ar fi de acord cu retragerea trupelor ruse pe pozițiile din 24 februarie și ar recunoaște, de asemenea, statutul actual al Crimeei, „Republicii Populare Donbas” și „Republicii Populare Lugansk”. Publicația britanică citează un oficial. sub anonimat, dintr-una dintre țările scandinave, care numește un astfel de rezultat „nedrept, dar practic”.

În ultima grupă – „struți” – The Sunday Times include țări care încearcă să se distanțeze cât mai mult de evenimentele din Ucraina, rezolvând probleme interne. Ei doar susțin oficial deciziile Alianței. Potrivit jurnaliştilor, „struţii” includ ţările din sudul Europei.
În ceea ce privește țările care ajută cel mai activ Ucraina în lupta împotriva agresorului, Kievul poate crea o uniune regională cu ele în viitor. Este vorba de Polonia, Marea Britanie și țările baltice.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ